Reklama

Polędwiczki to niezwykle smaczne i delikatne mięso, które po odpowiednim przygotowaniu smakuje wręcz wybornie. Są zatem idealne na uroczyste obiady, czy kolacje przy świecach.

Reklama

Polędwiczka jest uważana za najlepszą część tuszy wieprzowej. Jest to wykrawane z okolic schabu bardzo miękkie mięso bez kości, soczyste i kruche, z małą ilością tłuszczu.

Polędwiczka wieprzowa w kilku odsłonach

Najczęściej wykorzystywana jest do smażenie, pieczenia, duszenia. Polędwicę można również wędzić, peklować oraz marynować. Bardzo smaczne są także pieczenie i wędliny wykonane z polędwicy.

Zobacz nasze pomysły na przyrządzenie polędwiczki wieprzowej.
[CMS_PAGE_BREAK:Polędwiczka wieprzowa w sosie z grzybów leśnych]

Polędwiczka wieprzowa w sosie z grzybów leśnych

Składniki:

  • 2 długie polędwiczki wieprzowe
  • garść podgrzybków
  • garść borowików
  • cebula
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 250 ml śmietany 18 %
  • masło
  • sól, pieprz
Polędwiczka wieprzowa w kilku odsłonach

Sposób przygotowania:

Na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Surowe grzyby, oczyszczone i umyte lekko obgotować w osolonej wodzie. Odcedzić i dodać je do cebuli. Dodać łyżkę masła, posolić popieprzyć i dusić do miękkości. Na koniec zaprawić śmietaną.

Mięso umyć, pokroić na równe kawałki, lekko rozbić pięścią. Oprószyć solą i pieprzem wkładać na rozgrzane masło, smażyć na rumiano. Mięso dodać do sosu i dusić je w sosie na bardzo małym ogniu do miękkości.
[CMS_PAGE_BREAK:Polędwiczka wieprzowa w sosie musztardowym]

Polędwiczka wieprzowa w sosie musztardowym

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 ząbki czosnku
  • ostra musztarda
  • 200 ml śmietany 18 %
  • oliwa
  • sól, pieprz
Polędwiczka wieprzowa w kilku odsłonach

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, pokroić na równe kawałki, lekko rozbić pięścią. Oprószyć solą i pieprzem wkładać na rozgrzane masło, smażyć na rumiano. Następnie dodać drobno posiekany czosnek. podlać wodą i dusić do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie dodać ok. 4 łyżek musztardy. Odrobinę mąki wymieszać ze śmietaną i dodać do mięsa.
[CMS_PAGE_BREAK:Polędwiczka wieprzowa duszona w cebuli]

Polędwiczka wieprzowa duszona w cebuli

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 4 duże cebule
  • sól, pieprz
  • olej
Polędwiczka wieprzowa w kilku odsłonach

Sposób przygotowania:

Reklama

Polędwiczki umyć, pokroić w plastry, delikatnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem,wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć na rumiano z dwóch stron. Cebulę pokroić w plastry, przesmażyć na osobnej patelni z niewielką ilością oleju. Gdy cebula będzie lekko zrumieniona dodać polędwiczki i dusić pod przykryciem.

Reklama
Reklama
Reklama