Reklama
Ilość kalorii: 380
Czas przygotowania: 45 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 4 andruty
  • 20 dag mrożonych truskawek
  • 1/3 szklanki cukru
  • galaretka truskawkowa
  • 2/3 szklanki dżemu morelowego
  • 20 dag białej czekolady
  • 5 dag płatków migdałowych
Reklama
Przygotowanie:
  1. Truskawki zalej 1/4 szklanki wody, dodaj cukier i gotuj na wolnym ogniu, aż zmiękną. Następnie wsyp galaretkę, wymieszaj, aby galaretka się rozpuściła. Owoce lekko ugnieć widelcem.
  2. Czekoladę rozpuść na parze. Andruty przytnij, tak aby otrzymać krążki średnicy 22 centymetrów. Każdy krążek posmaruj cienko czekoladą. Odstaw, aby czekolada zastygła.
  3. Na paterze ułóż andrut czekoladą do góry, posmaruj dżemem morelowym, przykryj andrutem czekoladą do góry i posmaruj tężejącą galaretką truskawkową. W taki sposób postępuj z resztą andrutów i galaretki. Odstaw do lodówki na 30 minut. Przed podaniem wierzch mazurka posyp płatkami migdałowymi (mogą być lekko uprażone na patelni).
Reklama

Zobacz inne przepisy na wielkanocnego mazurka!

Mazurek pomarańczowy
Mazurek marcepanowo-śliwkowy
Mazurek kajmakowy ze śliwkami
Mazurek owsiany
Mazurek kokosowy na waflach

Reklama
Reklama
Reklama