Reklama
Ilość kalorii: 430
Czas przygotowania: 80 min
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 10 dag mąki
  • 5 dag mielonych orzechów laskowych
  • 10 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • żółtko
Reklama

Masa serowa:

  • 25 dag mielonego twarogu
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 5 dag mielonych orzechów laskowych

Dodatkowo:

  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 3 łyżki posiekanej białej czekolady
Przygotowanie:
  1. Z mąki, mielonych orzechów, masła, żółtka i cukru pudru zagnieć szybko ciasto, zawiń je w folię spożywczą i chłodź 30 minut. Rozwałkuj na oprószonym mąką blacie i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy średnicy ok. 19 cm. Nakłuj widelcem.
  2. Przykryj kawałkiem papieru do pieczenia, wsyp warstwę suchej fasoli i piecz 10 minut w temp. 200 st. Usuń fasolę i papier, a ciasto piecz jeszcze 5 minut.
  3. Masło utrzyj z cukrem, dodaj ser, żółtka, orzechy. Masę przełóż na podpieczony spód. Mazurek piecz 30 minut w temperaturze 190 st. Gotowy ostudź.
  4. Udekoruj rozpuszczoną na parze mleczną czekoladą i posiekaną białą czekoladą.
Reklama

Zobacz także inne przepisy na wielkanocne mazurki!

Mazurek pomarańczowy
Mazurek marcepanowo-śliwkowy
Mazurek kajmakowy ze śliwkami
Mazurek owsiany
Mazurek kokosowy na waflach

Reklama
Reklama
Reklama