Zupy kremy

Zupy kremy zazwyczaj przyrządzamy na eleganckie przyjęcia, uroczyste kolacje. Są aksamitne, bardzo delikatne, wykwintne.
/ 15.10.2013 08:57

Zupy kremy zazwyczaj przyrządzamy na eleganckie przyjęcia, uroczyste kolacje. Są aksamitne, bardzo delikatne, wykwintne.

A co ważne, można je przyrządzić niemal z każdych warzyw. Najbardziej popularne zupy kremy do krem z brokułów, zielonego groszku, ze szparagów, marchwi, kalafiora. Bardzo smaczne i często przyrządzane są również kremy z pieczarek czy grzybów leśnych. Do ich przygotowania potrzebny jest wywar. Najlepszy będzie bulion warzywny lub drobiowy.

Zupy kremyZupy kremyZupy kremy

Zupy kremy podajemy w małych bulionówkach z dodatkiem małych grzanek, groszku ptysiowego, słonych paluszków, pasztecików, kruchych babeczek.

Zobaczcie kilka ciekawych przepisów na wytworne zupy kremy:

 

Zupa krem z ziemniaków

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki,
  • 2 marchewki,

     

  • por
  • 8 plasterków wędzonego boczku,
  • 4 szklanki wody,
  • pół szklanki śmietany,
  • 1 łyżka masła,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól, pieprz

Zupy kremy

Sposób przygotowania:

Marchewkę i ziemniaki obrać. Por oczyść, pokroić wszystko w kostkę. W dużym garnku rozgrzać masło.Wrzucić pory i zeszklić, dołożyć warzywa, dolać wodę, posilić i gotować do miękkości.
Plasterki boczku ułożyć na blaszce i włożyć od piekarnika, aby zrumieniły się ii były chrupiące. Warzywa razem z wywarem, w którym się gotowały zmiksować na gładki krem. Ponownie zagotować, połączyć ze śmietaną, przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozlać do kokilek. Do każdej włożyć plasterki boczku.

 

Zupa krem z marchewki i soczewicy

Składniki:

  • 8 marchewek

     

  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól
  • jogurt naturalny
  • natka pietruszki

Zupy kremy

Sposób przygotowania:

Marchewki obrać, umyć i pokroić na kawałki. Soczewicę przepłukać w letniej wodzie. Wrzucić składniki do garnka z bulionem i gotować przez 35 min. Po 20 min wyjąć 2 łyżki soczewicy do dekoracji.

Marchewki i soczewicę zmiksować. Dodać imbir, curry i sól do smaku.

Nalać do miseczek, zrobić kleks z jogurtu, nałożyć odrobinę soczewicy, posypać natką pietruszki.

Podawać na ciepło z grzankami, groszkiem ptysiowym.

 

Zupa krem z dyni

Składniki:

 

 

  • 1/2 kg surowej dyni
  • cebula pokrojona w kostkę
  • posiekany ząbek czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • łyżeczka przyprawy curry, sól, pieprz

Zupy kremy

Sposób przygotowania:

Cebulę zeszklić. Dodać czosnek i curry lekko obsmażyć. Dodajcie dynię pokrojoną w kostkę, wymieszajcie. Wlać wywar i gotować, aż dynia będzie miękka. Całość zmiksować i przyprawić.

 

Kremowa zupa z brokułów

Składniki:

  • ½ kg brokułów,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1l rosołu,
  • kilka łyżek śmietany kremówki,
  • 2 łyżki startego parmezanu,
  • sól i pieprz.

Zupy kremy

Sposób przygotowania:

Brokuły umyj pod bieżącą wodą. Podziel na różyczki – kilka odłóż do dekoracji. Cebulę obierz i posiekaj drobno. Zeszklij ją na rozgrzanej oliwie. Dodaj brokuły w rosół. Kiedy brokuły będą miękkie dodaj natkę. Całość zmiksuj. Przed podaniem zupę podgrzej, dodaj do smaku parmezan i kremówkę. Całość udekoruj różyczkami brokułów.

 

Krem z zielonego groszku

Składniki:

  • 60 dag mrożonego zielonego groszku
  • 5 szklanek rosołu
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 jajka
  • sól, biały pieprz 

Zupy kremy

Sposób przygotowania:

Zagotować rosół, wsypać zielony groszek i gotować 15 minut. Jajka ugotować, obrać. Białka i żółtka pokroić osobno w drobną kostkę - przełożyć do osobnych miseczek. Natkę pietruszki drobno posiekać.

Ugotowany zielony groszek dokładnie zmiksować z rosołem. Dodać posiekaną pietruszkę (trochę zostawić do dekoracji) i posiekane białka, delikatnie wymieszać - doprowadzić do smaku solą i pierzem.

Śmietanę ubić na puszystą masę. Zupę przelać do kokilek lub małych miseczek. Na każdej porcji umieścić kleks z bitej śmietany, posypać żółtkiem i natką.

 

Zupa krem z borowików

Składniki:

  • 1,5 litra wody
  • 2 duże marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • por
  • 3 średnie ziemniaki
  • 60 dag borowików
  • śmietana 12%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • kostka rosołowa warzywna
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 2 kromki chleba tostowego do grzanek

Zupy kremy

Sposób przygotowania:

Gotujemy bulion warzywny z marchewki, pietruszki, selera, pora. Dodajemy kostkę rosołową. W połowie gotowania dodajemy ziemniaki.

Obrane i pokrojone pieczarki smażymy na odrobinie oliwy, dodajemy je do wywaru warzywnego i gotujemy wszystko na małym ogniu aż do miękkości warzyw.Chleb tostowy kroimy na małe kostki i rumienimy na patelni z odrobiną oliwy.

Gdy warzywa będą już miękkie odstawiamy zupę . Gdy trochę wystygnie dodajemy 2 łyżki oliwy i blendujemy całość na krem. Wstawiamy na ogień i ponownie zagotowujemy. Mąkę mieszamy ze śmietaną i wlewamy do gorącego kremu. Dokładnie mieszamy chwilę jeszcze gotując. Przyprawiamy do smaku i przelewamy na talerze. Posypujemy grzankami i dekorujemy śmietaną.

 

Krem ze szparagów

Składniki:

  • 1 kg szparagów
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 pęczek młodej pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. słodkiej śmietanki
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • cukier

Zupy kremy

Sposób przygotowania:

Szparagi umyć, oczyścić, opłukać, odkroić główki. Główki odłożyć pozostałe szparagi wrzucić do osolonej wody z łyżką cukru i gotować.

Pietruszkę i koperek dodać do gotujących się szparagów, gotować do miękkości, przelać przez sito, zblendować.

Oddzielnie ugotować w bulionie główki szparagów. Szparagi zmiksowane połączyć z mlekiem i połową śmietanki, podgrzać.

Pozostawioną śmietankę wymieszać z żółtkami, wlać do gorącej zupy, mieszając podgrzewać chwilę, nie gotować. Gorącą zupę połączyć z ugotowanymi główkami szparagów, dodać posiekany koperek, przyprawić solą.

 

Krem z kalarepy

Składniki:

  • 2 litry rosołu,
  • 6 kalarep,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki,
  • 2 łyżki siekanego koperku.

Zupy kremy

Sposób przygotowania:

Warzywa obrać, pokroić w kostkę, zalać rosłem, gotować do miękkości. Miękkie warzywa zmiksować, dodać rosół (nie za dużo, by krem nie był za rzadki), doprawić do smaku, dodać śmietanę rozprowadzoną w niewielkiej ilości zupy. Posypać koperkiem.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)