Zobacz jak zrobić krem z dyni i zupę z dyni na słodko i ostro!
Fot. Fotolia
Dynia jest uprawiana od ponad 5000 lat. Najpierw była znana jako roślina lecznicza, z czasem znalazła swoje stałe miejsce w kulinariach.
Jest bogata w błonnik, lekkostrawna. Zawiera dużo witaminy A, witaminę C i witaminy z grupy B, a także wapń, żelazo i magnez. Podnosi odporność organizmu, poprawia wygląd i elastyczność skóry.
Z dyni można przygotować ciasta, zupy, sałatki, surówki. Można ją marynować, a jej pestki ususzyć w piekarniku i podjadać do woli.
Poniżej prawdziwy jesienny przysmak - zupa z dyni. Oto garść ciekawych przepisów:
Fot. Depositphotos
Zupa krem z dyni z ząbkiem czosnku
Składniki:
- 1/2 kg surowej dyni
- cebula pokrojona w kostkę
- posiekany ząbek czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- łyżeczka przyprawy curry, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę zeszklić. Dodać czosnek i curry lekko obsmażyć. Dodajcie dynię pokrojoną w kostkę, wymieszajcie. Wlać wywar i gotować, aż dynia będzie miękka. Całość zmiksować i przyprawić.
Zupa z dyni z mleczkiem kokosowym
Składniki:
- 1/2 kg obranej, pokrojonej w kostkę dyni
- cebula pokrojona w kostkę
- 2 marchewki
- puszka mleczka kokosowego
- łyżeczka przyprawy curry, sól, pieprz
- oliwa
Sposób przygotowania:
Na oliwie zeszklić cebulę. Dodać marchewkę pokrojoną w kostkę oraz dynię. wszystko razem smażyć. Podlać lekko woda i dusić do miękkości. Po ostygnięciu zmiksować wszystko blenderem, dodać mleczko kokosowe oraz przyprawy. Podawać z płatkami migdałowymi, albo upieczonymi pestkami dyni.
Zupa z dyni z ziemniakami podkreślona pomidorowym koncentratem
Składniki:
- 1/2 kg obranej, pokrojonej w kostkę dyni
- 3 średnie ziemniaki
- 3 łyzki koncentratu pomidorowego
- 2 cebule
- szklanka śmietany 18 %
- natka pietruszki
- olej
Sposób przygotowania:
Dynię zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ziemniaki kroimy w kostkę i również gotujemy. Cebule pokrojone w drobną kosteczkę smażymy na oleju. Dynię miksujemy blenderem, przelewam do garnka, rozrzedzamy wrzątkiem, dodajemy ziemniaki, cebulę, koncentrat pomidorowy. Zabielamy śmietana i przyprawiamy do smaku. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Ostra zupa z dyni z imbirem i szczyptą cayenne
Składniki:
- 1/2 kg obranej, pokrojonej w kostkę dyni
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- szklanka śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- sól, pieprz, pieprz cayenne
- natka pietruszki
- olej
- kostka rosołowa
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, wrzucić do wody z kostką rosołową, gotować do miękkości.
Gdy warzywa będą miękkie zmiksować wszystko blenderem na jednolitą masę. Dodać śmietanę, podgrzać, przyprawić do smaku. Podawać z grzankami.