Ze skórka lub obrane. Pokrojone na kawałki lub pieczone w całości. Z masełkiem lub wiosennym twarożkiem. Ziemniaki z grilla są pyszne pod każdą postacią.
Są doskonałym dodatkiem do mięsnych potraw z grilla, idealnie komponują się z różnymi sosami. Podczas najbliższego grillowania koniecznie wypróbujcie nasze przepisy:
Ziemniaki z boczkiem
Składniki:
- 6 dużych ziemniaków
- 12 plastrów boczku wędzonego
- 2 cebule
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć, przekroić wzdłuż. Każdą połówkę oprószyć lekko sola i papryką w proszku, Cebule pokroić w piórka. Na każdego ziemniaczka położyć po kilka piórek cebuli, owinąć plastrem boczku, zawinąć w folie aluminiową. Ułożyć na grillu i piec około 15 minut.
Ziemniaki z grilla z sosem tzatziki
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 150 g masła,
- sól czosnkowa,
- 400 g serka naturalnego homogenizowanego,
- przyprawa tzatziki
- ogórek zielony
Sposób przygotowania:
Ogórka obrać, umyć, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dokładnie odcisnąć sok. Wymieszać z serkiem i przyprawą tzatziki. Odstawić do lodówki.
Ziemniaki w skórce umyć, przekroić na pół i wydrążyć środek na obu polówkach. Do powstałego otworu włożyć łyżeczkę masła i szczyptę soli czosnkowej. Tak napełnione ziemniaczki złożyć na pół i zawinąć w folię aluminiową. Piec ok.20 min, aż będą miękkie. Upieczone ziemniaczki polać sosem tzatziki.
Rozmarynowe ziemniaczki z grilla
Składniki:
- 6 średniej wielkości młodych ziemniaków
- kilka listków rozmaryny
- masło
- sól morska
Sposób przygotowania:
Ziemniaki dokładnie wyszorować, ugotować w osolonej wodzie na pół twardo. Przestudzone ziemniaki kroimy na pół. Folię aluminiową dzielimy na kawałki.Na każdą polówkę ziemniaka układamy plasterek masła, dwa listki rozmarynu, przykrywamy drugą połówką ziemniaka i zawijamy w folię. Tak przygotowane ziemniaki układamy na grillu i grillujemy około 15 minut.
Pieczone ziemniaczki z szynką prowansalską i serem
Składniki:
- 6 ziemniaków
- szynka prowansalska
- żółty ser
- cebula
- słodka papryka w proszku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie na pół twardo. Ostudzone ziemniaki przekroić na pół. Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka. Na każdą połówkę ziemniaka ułożyć odrobinę sera, kawałek szynki, kilka piórek cebuli (tak, aby całość zmieściła się na ziemniaku), oprószyć papryką i przykryć drugą połówką. Każdego ziemniaka zawinąć w folię i zostawić na około godzinę, następnie piec na grillu przez około 20 minut.