Ziemniaczki Dauphine

Ziemniaczki Dauphine to francuski sposób na ziemniaka. Są to małe kuleczki z purée ziemniaczanego oraz ciasta parzonego, smażone na gorącym tłuszczu. Idealne jako dodatek do mięs, a także do chrupania z sosami.

Ziemniaczki Dauphine to francuski sposób na ziemniaka. Są to małe kuleczki z purée ziemniaczanego oraz ciasta parzonego, smażone na gorącym tłuszczu. Idealne jako dodatek do mięs, a także do chrupania z sosami.

Ziemniaczki Dauphine

Składniki:

Masa ziemniaczana:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 4 żółtka
  • sól, gałka muszkatołowa

Masa na ciasto parzone:

  • 3/4 szklanki wody
  • 1/4 kostka masła
  • 15 dag mąki
  • 2 jajka
  • sól

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę, dodać masło, żółtka, sól i gałkę muszkatołową.

Sporządzić ciasto parzone - wodę zagotować z masłem i solą, dodać mąkę, gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek naczynia, zdjąć z ognia. Dodać kolejno po jednym jaju ciągle ucierając.

Masę ziemniaczaną połączyć z ciastem, dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać na mocno rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złoty kolor.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/rok temu
Ciasto parzone robi sie blyskawicznie.Na pewno wyrobuje jak taka kombinacja smakuje
/5 lat temu
musza byc pyszne, ale troche duzo roboty przy nich