Ziemniaczki Dauphine to francuski sposób na ziemniaka. Są to małe kuleczki z purée ziemniaczanego oraz ciasta parzonego, smażone na gorącym tłuszczu. Idealne jako dodatek do mięs, a także do chrupania z sosami.
Składniki:
Masa ziemniaczana:
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 4 żółtka
- sól, gałka muszkatołowa
Masa na ciasto parzone:
- 3/4 szklanki wody
- 1/4 kostka masła
- 15 dag mąki
- 2 jajka
- sól
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę, dodać masło, żółtka, sól i gałkę muszkatołową.
Sporządzić ciasto parzone - wodę zagotować z masłem i solą, dodać mąkę, gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek naczynia, zdjąć z ognia. Dodać kolejno po jednym jaju ciągle ucierając.
Masę ziemniaczaną połączyć z ciastem, dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać na mocno rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złoty kolor.