Żeberka po wiedeńsku

Pyszne żeberka po wiedeńsku. Soczyste, rozpływające się w ustach. Idealne na grilla z dodatkiem pieczonych ziemniaczków.

Kolejna propozycja na grillowaną wieprzowinę. Tym razem pyszne żeberka po wiedeńsku. Soczyste, rozpływające się w ustach. Idealne na grilla z dodatkiem pieczonych ziemniaczków.

Żeberka po wiedeńsku

Składniki:

  • 2 kg żeberek wieprzowych
  • 100 ml keczupu
  • 100 ml oleju
  • łyżka musztardy
  • łyżeczka przyprawy curry
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • łyżka ziół prowansalskich
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki miodu
  • 100 ml ciemnego piwa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, mieszamy z keczupem, olejem, miodem, piwem, musztardą, curry, papryką, zołami oraz szczyptą soli i pieprzu. Żeberka myjemy, kroimy na kawałki, zanurzamy w marynacie i odstawiamy do lodowki, na minimum 24 godziny, co kilka godzin obracając je.

Zamarynowane zeberka kładziemy na ruszcie, pieczemy na grillu z obu stron.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)