Kolejna propozycja na grillowaną wieprzowinę. Tym razem pyszne żeberka po wiedeńsku. Soczyste, rozpływające się w ustach. Idealne na grilla z dodatkiem pieczonych ziemniaczków.
Składniki:
- 2 kg żeberek wieprzowych
- 100 ml keczupu
- 100 ml oleju
- łyżka musztardy
- łyżeczka przyprawy curry
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- łyżka ziół prowansalskich
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki miodu
- 100 ml ciemnego piwa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, mieszamy z keczupem, olejem, miodem, piwem, musztardą, curry, papryką, zołami oraz szczyptą soli i pieprzu. Żeberka myjemy, kroimy na kawałki, zanurzamy w marynacie i odstawiamy do lodowki, na minimum 24 godziny, co kilka godzin obracając je.
Zamarynowane zeberka kładziemy na ruszcie, pieczemy na grillu z obu stron.