Żeberka juhasa

Żeberka juhasa.
Żeberka juhasa to pyszne żeberka z ziemniakami i kiszona kapustą.
/ 09.08.2011 12:17
Żeberka juhasa.

Składniki:

  • 1kg żeberek
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • cebula
  • 1/2 kostki smalcu
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek rozmarynu
  • liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 50 ml Miodunki

Sposób przygotowania:

Zrobić marynatę z oliwy, przeciśniętego czosnku, przypraw i rozmarynu. Zamarynować żeberka i odstawić na minimum godzinę w chłodne miejsce. Rozgrzać smalec i smażyć na małym ogniu żeberka przez około 50 minut podlewając wodą lub bulionem. Na koniec smażenia dodać 50ml "Miodunki". Cebulę posiekać w kostkę, podsmażyć na łyżce smalcu. Kapustę kiszoną odcedzić, gotować około 30 minut, dodając szczyptę przypraw (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, papryka czerwona) i podsmażoną cebulę. Całość dusić do odparowania wody. Ziemniaki pokroić na połówki, dodać do wrzącej osolonej wody i ugotować, ale tak żeby się nam nie rozpadły. Następnie podsmażyć na łyżce smalcu. Do kiszonej kapusty dodać nasze upieczone żeberka oraz ziemniaki, wymieszać wszystko razem (ewentualnie można podać osobno).

Miodula, mioduka - wódka na bazie miodu wytwarzana na Śląsku Cieszyńskim i Żywiecczyźnie. Ewentualnie można zastąpić miodem pitnym i wódką.

Autor: Bernika.

Zobacz także inne przepisy na wieprzowinę

Redakcja poleca

REKLAMA