Składniki:
- 1kg żeberek
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 kg kapusty kiszonej
- cebula
- 1/2 kostki smalcu
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra
- 3 ząbki czosnku
- kilka gałązek rozmarynu
- liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- 50 ml Miodunki
Sposób przygotowania:
Zrobić marynatę z oliwy, przeciśniętego czosnku, przypraw i rozmarynu. Zamarynować żeberka i odstawić na minimum godzinę w chłodne miejsce. Rozgrzać smalec i smażyć na małym ogniu żeberka przez około 50 minut podlewając wodą lub bulionem. Na koniec smażenia dodać 50ml "Miodunki". Cebulę posiekać w kostkę, podsmażyć na łyżce smalcu. Kapustę kiszoną odcedzić, gotować około 30 minut, dodając szczyptę przypraw (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, papryka czerwona) i podsmażoną cebulę. Całość dusić do odparowania wody. Ziemniaki pokroić na połówki, dodać do wrzącej osolonej wody i ugotować, ale tak żeby się nam nie rozpadły. Następnie podsmażyć na łyżce smalcu. Do kiszonej kapusty dodać nasze upieczone żeberka oraz ziemniaki, wymieszać wszystko razem (ewentualnie można podać osobno).
Miodula, mioduka - wódka na bazie miodu wytwarzana na Śląsku Cieszyńskim i Żywiecczyźnie. Ewentualnie można zastąpić miodem pitnym i wódką.
Autor: Bernika.
Zobacz także inne przepisy na wieprzowinę