Jeśli w tym roku postanowiłaś urządzić Sylwestra w domu – czy to we dwoje, czy w grupie przyjaciół, jedno jest pewne: w noc sylwestrową apetyt nie śpi. Lepiej – w najdłuższą noc roku chce się jeść. I to bardzo.
Przygotuj więc parę dań, które będzie można ustawić na tak zwanym „szwedzkim stole” i z łatwością nałożyć sobie na talerze porcje tego i owego. Tak więc mówimy „nie” wszelkim zupom i wymagającym podgrzewania daniom. Natomiast wstęp wolny dla sałatek, mięs na zimno, kanapek...
Wszak ta noc służy „tańcom, hulankom i swawolom”, a nie jednemu „wielkiemu żarciu” i posiedzeniu za stołem. W noc sylwestrową trzeba się ruszać, rozmawiać, przy okazji przekąszając coś dobrego, lekkiego, szybkiego...
Oto parę propozycji na pyszne i szybkie sylwestrowe przekąski.
Szynka zawijana
Składniki (na 2 osoby, jeśli będzie ich więcej odpowiednio pomnożyć):
- 4 plastry szynki,
- 1 zielone jabłko,
- 12 orzechów włoskich,
- natka pietruszki,
- 1 cytryna,
- 200 g miękkiego, świeżego, kremowego serka (np. Philadelfia).
Wykonanie:
Zmieszać serek z posiekaną natką pietruszki. Obrać jabłko i pokroić na małe kawałeczki, a następnie spryskać sokiem z cytryny.
Orzechy posiekać na drobno. Kawałeczki jabłka i posiekane orzechy dodać do masy z sera i pietruszki – wymieszać wszystko razem. Plastry szynki owinąć wokół otrzymanego farszu, nakładając na każdy z plastrów łyżkę farszu. Gotowe!
Kanapowiec
Takie chlebowe ciasto można przełożyć dowolnymi produktami, zgodnie z naszym gustem i smakiem. Oto parę propozycji na nadzienie:
- bochenek wysokiego chleba,
- masło,
- majonez,
- świeży, kremowy serek,
- sałatka warzywna w majonezie,
- anchois,
- kapary,
- ogórki kiszone lub korniszony,
- kawior,
- szynka i inne wędliny,
- sery pleśniowe np. Brie, Gorgonzola,
- posiekane orzechy itp.
Chrupiące pałeczki z drobiu
Składniki:
- 600 g mięsa z piersi kurczaka,
- oregano,
- bułka tarta,
- sól,
- 2 jajka,
- biały pieprz,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
Piersi z kurczaka pokroić na kawałki długie około 10 cm i szerokie około 1 cm.
Przyprawić je oregano, solą, białym pieprzem. W miseczce rozbełtać jajka. Rozgrzać olej na patelni. Kawałki kurczaka zanurzyć w jajku, a potem w bułce tartej – usmażyć na rumiano z obu stron.
Do bułki tartej można dodać także nasiona sezamu lub maku, albo odrobinę startego parmezanu – uzyskamy wtedy różne smaki i kolory naszych pałeczek.
Do pałeczek można podać gotowy, dowolny sos, majonez, ketchup itp.
fot. www.buttalapasta.it