Kończąc nasz cykl o świątecznych przysmakach proponujemy zajrzeć na stoły innych krajów – może któryś z zagranicznych specjałów będzie gwiazdą tegorocznego menu w naszych domach…
Zwykle trudno nam sobie wyobrazić spędzenie świąt gdzieś poza krajem – bez kiszonej kapusty, bez śledzików, bez kutii i suszonych grzybów. Moja pierwsza, zeszłoroczna, gwiazdka na obczyźnie nie była wcale taka trudna, ale Czesi to akurat naród dość swojski i ma, i zupę rybną, i karpia, i sałatkę ziemniaczaną… a na dodatek jeszcze wigilijnego kurczaka! Im dalej jednak tym więcej egzotyki i do australijskiego świętowania na plaży chyba bym się nie dała przekonać.
Najbardziej kusząco gastronomicznie brzmi dla mnie świąteczne menu Włochów, którzy oczywiście wstrzemięźliwi nie są. Lazania lub canelloni (grube rurki makaronowe z mięsem lub serem) na pierwsze danie, pieczona wołowina na drugie, wszystko w akompaniamencie wyboru serów, suszonych owoców i litrów czerwonego lub białego wina. Do świątecznego obiadu podaje się też mocniejszą grappę (wódkę z winogron) oraz whisky, zaś cechą charakterystyczną deserów jest słodycz przez duże „S”. Czekoladowe torrone zachwyca posmakiem miodu i migdałów, mediolańskie panettone, czyli wielka baba drożdżowa, pełne jest esencjonalnych bakalii, zaś w Weronie cieszą się karmelowo-złotym pandoro.
Jeśli komuś wydaje się, że trochę zbyt dużo, warto dodać, że Paryżanie świętują Boże Narodzenie… z ostrygami i foie gras, czyli pastą z tłustych gęsich wątróbek. Co kraj, to obyczaj!
Są jednak i dania, które ze świętami kojarzą się nieodzownie, głównie dzięki symbolicznym składnikom, i wypróbowanie jednego czy dwóch przepisów może dodać naszemu celebrowaniu charakteru europejskości!
Słodki chleb ze Skandynawii
Fińska Pulla - czyli pyszny słodki chleb, darowany sobie przez Skandynawów jako świąteczny podarek
Składniki:
-
- 120 ml ciepłej wody,
- 7 g (1 łyżeczka) drożdży,
- 200 g +25 g cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- szczypta kardamonu,
- 5 ubitych jaj,
- 1,125 kg mąki,
- 115 g stopionego masła
Sposób przygotowania:
Podgrzewamy mleko do pojawienia się bąbli; zdejmujemy z ognia i studzimy do letniego. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dolewamy mleko, dodajemy cukier, sól, kardamon, cztery jaja i ok. 2 szkl mąki. Ubijamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Dodajemy stopiony tłuszcz i ubijamy ponownie. Wykładamy ciasto na obsypaną mąką stolnicę i przykrywamy miską. Po 15 minutach jeszcze raz zagniatamy, aż będzie błyszczące. Wkładamy do natłuszczonej mąki i obracamy, aby pokryć całość tłuszczem. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia – po godzinie zbijamy i ponownie pozostawiamy - powinno dwukrotnie zwiększyć objętość. Na obsypanej mąką stolnicy dzielimy całość na trzy części, a każdą z nich ponownie na trzy, które rozwałkowujemy na długość 20-30 cm. Z każdych trzech pasm zaplatamy bochenek o pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Przed pieczeniem smarujemy pozostałym jajkiem i wkładamy do pieca o temp. 205 stopni na 25-30 minut.
fot. http://atinabc.blox.pl
Ryba z Litwy
Amur po litewsku - czyli ciekawa alternatywa dla karpia
Składniki:
-
- tłuszcz do pieczenia,
- 8 dag ketchupu, 4 dag migdałów,
- 3 dag masła lub margaryny do zasmażki,
- 2 dag mąki,
- 250 ml mleka,
- 4 dag kawioru,
- 8 dag żółtego sera,
- sól,
- gałka muszkatołowa do smaku.
Sposób przygotowania:
Amura oczyścić i pokroić na filety, posypać przyprawami, tłuszczem i upiec w piekarniku. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, zetrzeć. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, wlewać powoli zimne mleko szybko mieszając trzepaczką, zagotować, połączyć z kawiorem i migdałami, doprawić do smaku, zalać rybę, posypać startym serem i zapiec.
Rolada czekolodawa z Francji
Buche de Noel – czyli francuska rolada czekoladowa bez mąki przypominająca kłodę drzewa, paloną niegdyś w domach podczas świąt dla ochrony przed złymi duchami.
Składniki:
- 475 ml kremówki,
- ½ szkl cukru pudru,
- 45 +30 g kakao,
- esencja waniliowa,
- 6 żółtek,
- 150 g cukru,
- szczypta soli,
- 6 białek
Sposób przygotowania:
Nagrzewamy piekarnik do temp. 190 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. W dużej misie ubijamy kremówkę z ½ szkl cukru pudru, ½ szkl (45g) kakao i 1 łyżeczką esencji waniliowej. Wstawiamy do lodówki. Żółtka ubijamy mikserem z ½ szkl cukru, aż będą blade i gęste. Dodajemy resztę kakao (1/3 szkl), 11/2 łyżeczki aromatu waniliowego oraz sól. Białka ubijamy na pianę dosypując stopniowo ¼ szkl cukru – aż do zesztywnienia. Dodajemy szybko do masy żółtkowej i wykładamy na blachę. Pieczemy 12-15 minut w temp 175 stopni i ciepłe wykładamy na posypaną cukrem ściereczkę odrywając z wierzchu papier. Zwijamy w rulon i pozostawiamy do ostygnięcia. Po rozwinięciu napełniamy masą z lodówki i ponownie zwijamy. Dekorujemy sypkim kakao.
fot. http://audreyscookinglab.blogspot.com
Placek mięsny z Kanady
Tourtiere – tradycyjny mięsny placek świąteczny podawany w Kanadzie, wśród francuskojęzycznej ludności.
Składniki:
-
- 1 duży ziemniak,
- 1 duża cebula,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- ¼ łyżeczki mielonych goździków,
- ½ szkl wody,
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 1 jajo,
- ¼ łyżeczki papryki w proszku
Sposób przygotowania:
Ziemniaka upiec do miękkości (45 minut w temp. 200 stopni), obrać i zmiażdżyć na puree. Razem z wieprzowiną, cebulą posiekaną, przyprawami i wodą przełożyć do głębokiej patelni i dusić ok. godziny. Formę o średnicy 26 cm wyłożyć ciastem łącznie z brzegami. Napełnić mięsem i przykryć pozostałym ciastem. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać papryką. Nożem wyciąć kilka małych dziurek na parę. Piec ok. 40 minut w temp. 175 stopni. Pod koniec można nakryć folią aluminiową, jeśli będzie zbyt szybko brązowieć. Podawać na ciepło.
fot. http://vida-canadense.blogspot.com
Deser ze Szwecji
Mus pomarańczowo – goździkowy – słodko-gorzki deser podawany na koniec świątecznego posiłku w Szwecji.
Składniki:
- 1 łyżki masła,
- 75-100 ml cukru,
- skórka z jednej pomarańczy,
- sok z dwóch pomarańczy,
- ¾ łyżeczki goździków w proszku,
- 2 płatki żelatyny,
- 200 ml kremówki
Sposób przygotowania:
Żelatynę namoczyć w wodzie. Stopić masło i cukier w małym garnuszku. Dodać skórkę z pomarańczy, sok oraz goździki i zagotować. Przecedzić i dodać do gorącego wywaru żelatynę. Mieszać do rozpuszczenia i pozostawić do ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając. Gdy ostygnie, ubić kremówkę i delikatnie wymieszać. Przełożyć do miseczek i pozostawić w lodówce na min. 4 godziny. Podawać udekorowany wiórkami czekolady.
We-Dwoje.pl życzy wesołych i niezwykle apetycznych Świąt!