Zagraniczne potrawy na świątecznym stole

Kończąc nasz cykl o świątecznych przysmakach proponujemy zajrzeć na stoły innych krajów – może któryś z zagranicznych specjałów będzie gwiazdą tegorocznego menu w naszych domach…
/ 19.12.2011 06:19

Kończąc nasz cykl o świątecznych przysmakach proponujemy zajrzeć na stoły innych krajów – może któryś z zagranicznych specjałów będzie gwiazdą tegorocznego menu w naszych domach…

Zwykle trudno nam sobie wyobrazić spędzenie świąt gdzieś poza krajem – bez kiszonej kapusty, bez śledzików, bez kutii i suszonych grzybów. Moja pierwsza, zeszłoroczna, gwiazdka na obczyźnie nie była wcale taka trudna, ale Czesi to akurat naród dość swojski i ma, i zupę rybną, i karpia, i sałatkę ziemniaczaną… a na dodatek jeszcze wigilijnego kurczaka! Im dalej jednak tym więcej egzotyki i do australijskiego świętowania na plaży chyba bym się nie dała przekonać.

Międzynarodowo na świątecznym stole

Najbardziej kusząco gastronomicznie brzmi dla mnie świąteczne menu Włochów, którzy oczywiście wstrzemięźliwi nie są. Lazania lub canelloni (grube rurki makaronowe z mięsem lub serem) na pierwsze danie, pieczona wołowina na drugie, wszystko w akompaniamencie wyboru serów, suszonych owoców i litrów czerwonego lub białego wina. Do świątecznego obiadu podaje się też mocniejszą grappę (wódkę z winogron) oraz whisky, zaś cechą charakterystyczną deserów jest słodycz przez duże „S”. Czekoladowe torrone zachwyca posmakiem miodu i migdałów, mediolańskie panettone, czyli wielka baba drożdżowa, pełne jest esencjonalnych bakalii, zaś w Weronie cieszą się karmelowo-złotym pandoro.

Jeśli komuś wydaje się, że trochę zbyt dużo, warto dodać, że Paryżanie świętują Boże Narodzenie… z ostrygami i foie gras, czyli pastą z tłustych gęsich wątróbek. Co kraj, to obyczaj!

Są jednak i dania, które ze świętami kojarzą się nieodzownie, głównie dzięki symbolicznym składnikom, i wypróbowanie jednego czy dwóch przepisów może dodać naszemu celebrowaniu charakteru europejskości!

 

Słodki chleb ze Skandynawii

Fińska Pulla - czyli pyszny słodki chleb, darowany sobie przez Skandynawów jako świąteczny podarek

Składniki:

  • 475 ml mleka,
  • 120 ml ciepłej wody,
  • 7 g (1 łyżeczka) drożdży,
  • 200 g +25 g cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • szczypta kardamonu,
  • 5 ubitych jaj,
  • 1,125 kg mąki,
  • 115 g stopionego masła

Sposób przygotowania:

Podgrzewamy mleko do pojawienia się bąbli; zdejmujemy z ognia i studzimy do letniego. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dolewamy mleko, dodajemy cukier, sól, kardamon, cztery jaja i ok. 2 szkl mąki. Ubijamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Dodajemy stopiony tłuszcz i ubijamy ponownie. Wykładamy ciasto na obsypaną mąką stolnicę i przykrywamy miską. Po 15 minutach jeszcze raz zagniatamy, aż będzie błyszczące. Wkładamy do natłuszczonej mąki i obracamy, aby pokryć całość tłuszczem. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia – po godzinie zbijamy i ponownie pozostawiamy - powinno dwukrotnie zwiększyć objętość. Na obsypanej mąką stolnicy dzielimy całość na trzy części, a każdą z nich ponownie na trzy, które rozwałkowujemy na długość 20-30 cm. Z każdych trzech pasm zaplatamy bochenek o pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Przed pieczeniem smarujemy pozostałym jajkiem i wkładamy do pieca o temp. 205 stopni na 25-30 minut.

fot. http://atinabc.blox.pl

 

Ryba z Litwy

Amur po litewsku - czyli ciekawa alternatywa dla karpia

Składniki:

  • 1kg amura,
  • tłuszcz do pieczenia,
  • 8 dag ketchupu, 4 dag migdałów,
  • 3 dag masła lub margaryny do zasmażki,
  • 2 dag mąki,
  • 250 ml mleka,
  • 4 dag kawioru,
  • 8 dag żółtego sera,
  • sól,
  • gałka muszkatołowa do smaku.

Sposób przygotowania:

Amura oczyścić i pokroić na filety, posypać przyprawami, tłuszczem i upiec w piekarniku. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, zetrzeć. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, wlewać powoli zimne mleko szybko mieszając trzepaczką, zagotować, połączyć z kawiorem i migdałami, doprawić do smaku, zalać rybę, posypać startym serem i zapiec.

 

Rolada czekolodawa z Francji

Buche de Noel – czyli francuska rolada czekoladowa bez mąki przypominająca kłodę drzewa, paloną niegdyś w domach podczas świąt dla ochrony przed złymi duchami.

Składniki:

  • 475 ml kremówki,
  • ½ szkl cukru pudru,
  • 45 +30 g kakao,
  • esencja waniliowa,
  • 6 żółtek,
  • 150 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 6 białek

Sposób przygotowania:

Nagrzewamy piekarnik do temp. 190 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. W dużej misie ubijamy kremówkę z ½ szkl cukru pudru, ½ szkl (45g) kakao i 1 łyżeczką esencji waniliowej. Wstawiamy do lodówki. Żółtka ubijamy mikserem z ½ szkl cukru, aż będą blade i gęste. Dodajemy resztę kakao (1/3 szkl), 11/2 łyżeczki aromatu waniliowego oraz sól. Białka ubijamy na pianę dosypując stopniowo ¼ szkl cukru – aż do zesztywnienia. Dodajemy szybko do masy żółtkowej i wykładamy na blachę. Pieczemy 12-15 minut w temp 175 stopni i ciepłe wykładamy na posypaną cukrem ściereczkę odrywając z wierzchu papier. Zwijamy w rulon i pozostawiamy do ostygnięcia. Po rozwinięciu napełniamy masą z lodówki i ponownie zwijamy. Dekorujemy sypkim kakao.

fot. http://audreyscookinglab.blogspot.com

 

Placek mięsny z Kanady

Tourtiere – tradycyjny mięsny placek świąteczny podawany w Kanadzie, wśród francuskojęzycznej ludności.

Składniki:

  • 70 dag mielonej wieprzowiny, 
  • 1 duży ziemniak,
  • 1 duża cebula,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków,
  • ½ szkl wody,
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 jajo,
  • ¼ łyżeczki papryki w proszku

Sposób przygotowania:

Ziemniaka upiec do miękkości (45 minut w temp. 200 stopni), obrać i zmiażdżyć na puree. Razem z wieprzowiną, cebulą posiekaną, przyprawami i wodą przełożyć do głębokiej patelni i dusić ok. godziny. Formę o średnicy 26 cm wyłożyć ciastem łącznie z brzegami. Napełnić mięsem i przykryć pozostałym ciastem. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać papryką. Nożem wyciąć kilka małych dziurek na parę. Piec ok. 40 minut w temp. 175 stopni. Pod koniec można nakryć folią aluminiową, jeśli będzie zbyt szybko brązowieć. Podawać na ciepło.

fot. http://vida-canadense.blogspot.com

 

Deser ze Szwecji

Mus pomarańczowo – goździkowy – słodko-gorzki deser podawany na koniec świątecznego posiłku w Szwecji.

Składniki:

  • 1 łyżki masła,
  • 75-100 ml cukru,
  • skórka z jednej pomarańczy,
  • sok z dwóch pomarańczy,
  • ¾ łyżeczki goździków w proszku,
  • 2 płatki żelatyny,
  • 200 ml kremówki

Sposób przygotowania:

Żelatynę namoczyć w wodzie. Stopić masło i cukier w małym garnuszku. Dodać skórkę z pomarańczy, sok oraz goździki i zagotować. Przecedzić i dodać do gorącego wywaru żelatynę. Mieszać do rozpuszczenia i pozostawić do ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając. Gdy ostygnie, ubić kremówkę i delikatnie wymieszać. Przełożyć do miseczek i pozostawić w lodówce na min. 4 godziny. Podawać udekorowany wiórkami czekolady.

We-Dwoje.pl życzy wesołych i niezwykle apetycznych Świąt!


Redakcja poleca

REKLAMA