Faszerowany karp w herbacianej glazurze
Składniki:
- filet z karpia 500g
- jaja - 2 szt.
- rodzynki - 25g
- śmietana 30% - 50ml
- brandy - 20 ml
- Irving Cytrynowy Gaj 2 saszetki
- żelatyna - 2 łyżeczki
- sól, pieprz
Najpierw należy z karpia zdjąć skórę, następnie surową rybę zmielić przez maszynkę. Później dodać 2 jajka, 50 ml śmietany, rodzynki, 20 ml brandy, doprawić solą, pieprzem, wymieszać tak, by masa była jednolita. Tak przygotowany farsz należy zawinąć w skórę, a całość szczelnie owinąć folią spożywczą. Gotować w brytfance z wodą na małym ogniu ok. 50 min., bardzo dobrze schłodzić. Do 250 ml gorącego naparu herbacianego dodać żelatynę, wystudzić. Karpia pokroić w plastry, żelować delikatnie glazurą, odstawić w chłodne miejsce.
Pieczony sandacz z duszoną, cytrusową cykorią
Składniki:
- filet z sandacza 500 g
- Irving Tea Cocktails Cytrusy z nutą Imbiru 2 saszetki
- cykoria 400 g
- białe wino 50 ml
- cukier 50 g
- oliwa z oliwek 2-3 łyżki
- masło 50 g
- sól, pieprz
500 g sandacza pokroić, posypać delikatnie solą i pieprzem, wstawić do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i piec około 12 min. Cykorię pokroić w paski około 3cm, podsmażyć na oliwie z masłem, podlać wodą, winem, posypać cukrem i dusić około 10min. Pod koniec duszenia dodać saszetki herbaty, po 3 min. usunąć je. Rybę podawać ułożoną na cykorii.
Wyborne ryby z herbacianej marynaty
Składniki:
- łosoś filet 200g
- sandacz filet 200g
- pstrąg filet 200g
- Irving Earl Grey Traditional 4 saszetki
- włoszczyzna - 1 pęczek
- białe wino - 300ml
- ocet winny cytrynowy - 200 ml
- sól
- pieprz czarny ziarnisty - 5-8 ziarenek
- ziele angielskie - 6 szt.
- liść laurowy - 5 szt .
Włoszczyznę oczyścić zalać ok. 1 l wody gotować 20 min., na 3 minuty wrzucić saszetki z herbatą, po ich wyjęciu dodać białe wino, ocet cytrynowy, przyprawy i gotować kolejne 20 min. Wywar schłodzić. Ryby pokroić na bardzo cienkie plastry, natrzeć solą, ułożyć w kamionkowym garnku i zalać marynatą.
Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni.
źródło: Materiały prasowe