Wigilijne dania z herbatą

W wigilijny wieczór przy jednym stole spotyka się cała rodzina. W podniosłej atmosferze milkną urazy, cieszymy się byciem razem. W odświętnych strojach, przy dźwiękach kolęd dzielimy się opłatkiem, spożywamy kolację – tradycyjne, postne dania. Dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni, urozmaicać tradycyjne potrawy proponujemy świąteczne, rybne menu przyprawione herbatą.
/ 01.12.2009 10:51
W wigilijny wieczór przy jednym stole spotyka się cała rodzina. W podniosłej atmosferze milkną urazy, cieszymy się byciem razem. W odświętnych strojach, przy dźwiękach kolęd dzielimy się opłatkiem, spożywamy kolację – tradycyjne, postne dania. Dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni, urozmaicać tradycyjne potrawy proponujemy świąteczne, rybne menu przyprawione herbatą.

Faszerowany karp w herbacianej glazurze
Składniki:
  • filet z karpia 500gWigilijne dania z herbatą
  • jaja - 2 szt.
  • rodzynki - 25g
  • śmietana 30% - 50ml
  • brandy - 20 ml
  • Irving Cytrynowy Gaj 2 saszetki
  • żelatyna - 2 łyżeczki
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania
Najpierw należy z karpia zdjąć skórę, następnie surową rybę zmielić przez maszynkę. Później dodać 2 jajka, 50 ml śmietany, rodzynki, 20 ml brandy, doprawić solą, pieprzem, wymieszać tak, by masa była jednolita. Tak przygotowany farsz należy zawinąć w skórę, a całość szczelnie owinąć folią spożywczą. Gotować w brytfance z wodą na małym ogniu ok. 50 min., bardzo dobrze schłodzić. Do 250 ml gorącego naparu herbacianego dodać żelatynę, wystudzić. Karpia pokroić w plastry, żelować delikatnie glazurą, odstawić w chłodne miejsce.

Pieczony sandacz z duszoną, cytrusową cykorią
Składniki:
  • filet z sandacza 500 gWigilijne dania z herbatą
  • Irving Tea Cocktails Cytrusy z nutą Imbiru 2 saszetki
  • cykoria 400 g
  • białe wino 50 ml
  • cukier 50 g
  • oliwa z oliwek 2-3 łyżki
  • masło 50 g
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
500 g sandacza pokroić, posypać delikatnie solą i pieprzem, wstawić do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i piec około 12 min. Cykorię pokroić w paski około 3cm, podsmażyć na oliwie z masłem, podlać wodą, winem, posypać cukrem i dusić około 10min. Pod koniec duszenia dodać saszetki herbaty, po 3 min. usunąć je. Rybę podawać ułożoną na cykorii.

Wyborne ryby z herbacianej marynaty
Składniki:
  • łosoś filet 200gWigilijne dania z herbatą
  • sandacz filet 200g
  • pstrąg filet 200g
  • Irving Earl Grey Traditional 4 saszetki
  • włoszczyzna - 1 pęczek
  • białe wino - 300ml 
  • ocet winny cytrynowy - 200 ml
  • sól 
  • pieprz czarny ziarnisty - 5-8 ziarenek
  • ziele angielskie - 6 szt.
  • liść laurowy - 5 szt .
Sposób przygotowania:
Włoszczyznę oczyścić zalać ok. 1 l wody gotować 20 min., na 3 minuty wrzucić saszetki z herbatą, po ich wyjęciu dodać białe wino, ocet cytrynowy, przyprawy i gotować kolejne 20 min. Wywar schłodzić. Ryby pokroić na bardzo cienkie plastry, natrzeć solą, ułożyć w kamionkowym garnku i zalać marynatą.
Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni.

źródło: Materiały prasowe

Redakcja poleca

REKLAMA