Prezentujemy przepis na wieprzowinę po chińsku, którą przyrządza się bardzo szybko i smakuje zawsze i każdemu.
Smażoną wieprzowinę z warzywami po chińsku można przyrządzać na różne sposoby, gdyż kuchnia azjatycka jest świetną kombinacją wszystkich smaków, od słonego po słodkie, kwaśne, gorzkie i ostre. Do mięsnych potraw kuchni chińskiej najlepszym dodatkiem jest ugotowany na sypko ryż, makaron ryżowy albo sojowy.
Składniki potrzebne do przygotowania:
- 1/2 kg schabu
- 2 czerwone papryki
- marchewka
- mały brokuł
- kiełki soi
- pędy bambusa
- grzyby chińskie
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki imbir
- olej
Sposób przygotowania:
Grzyby zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 30 minut. Następnie odsączamy i kroimy.
Schab kroimy w paski, papryki w paski a marchewkę w słupki. Brokuły dzielimy na różyczki.
Rozgrzewamy wooka i na jednej łyżce oleju smażymy całe ząbki czosnku, posypujemy imbirem. Gdy zaczynają brązowieć, wyjmujemy je. Dodajemy marchew, grzyby, papryki, brokuły oraz bambusy. Chwilę razem podsmażamy.
Wlewamy sos sojowy i smażymy jeszcze przez 5 minut. Wyjmujemy usmażone warzywa, a na pozostałym mocno rozgrzanym oleju smażymy schab. Gdy będzie miękki dodajemy warzywa i kiełki sojowe. Mieszając smażymy jeszcze przez chwilę. Podajemy z ryżem.