Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 5 płatów śledzi solonych
- 8 łyżek oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- 15 dag mrożonego zielonego groszku
- sól
- cukier
Sos:
- 3/4 szklanki majonezu
- 3/4 gęstego jogurtu
- 2 łyżki ostrej musztardy
- szczypiorek
- sok z cytryny
- cukier puder
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na przekąskę ze śledziami!
- Śledzie wymocz, osusz.
- Pokrój w paski, wymieszaj z oliwą i sokiem z cytryny, odstaw do lodówki.
- Groszek obgotuj w posolonej i osłodzonej wodzie, odcedź, wystudź.
- Majonez wymieszaj z jogurtem, musztardą i szczypiorkiem, dopraw.
- Warstwy groszku, śledzi i sosu układaj np. w kieliszkach lub szklaneczkach.
Zobacz też kilka przepisów na mazurki:
Mazurek kajmakowy na waflach - przepis
Mazurek marcepanowy - przepis
Mazurek z herbatą - przepis
Mazurek pomarańczowy - przepis Magdy Gessler