Wegetariańskie szaszłyki

Przygotowujemy warzywa na grilla – paprykę i cebulę kroimy na kawałki ok. 2,5 cm, ser podobnie. Zioła mieszamy z oliwą i roztartym czosnkiem, doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem.
/ 21.04.2009 12:17

Składniki
350 g twardego sera (może być żółty, wędzony),
1 średnia papryka,
2 cebula,
4 duże pieczarki

Marynata:
50 ml oliwy z oliwek,
sok z jednej cytryny,
1 duży ząbek czosnku,
po jednej łyżeczce świeżego tymianku, oregano, rozmarynu, mięty, pietruszki (można zastąpić szczyptą suszonego),
sól i pieprz

Salsa:
4 duże pomidory,
1 zielona papryczka chilli,
½ średniej cebuli,
2 łyżki świeżej kolendry (można zastąpić pietruszką),
sok z cytryny,
sól i pieprz

Sposób przygotowania
Przygotowujemy warzywa na grilla – paprykę i cebulę kroimy na kawałki ok. 2,5 cm, ser podobnie. Zioła mieszamy z oliwą i roztartym czosnkiem, doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem. Marynatą zalewamy warzywa, pieczarki i ser, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. W tym czasie kilka razy mieszamy.
W dniu grilla przygotowujemy salsę – kroimy sparzone i obrane ze skórki pomidory, chilli po oczyszczeniu z nasion, cebulę oraz kolendrę. Wszystko mieszamy, łączymy z oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy, odstawiamy na godzinę do lodówki.
Przygotowujemy szaszłyki – na dwóch długich szpikulcach umieszczamy po pieczarce, potem kolejno nakładamy na zmianę cebulę, paprykę, ser, całość kończymy pieczarką. Umiejscawiamy szaszłyki na gorącym grillu i pieczemy ok. 10 minut obracając regularnie i smarując pozostałą marynatą. Podajemy z salsą.

Redakcja poleca

REKLAMA