Ozorki, nerki, wątroba, serca, żołądki... Choć nie brzmi to apetycznie, to jednak podroby mają wielu zwolenników, a w szczególności wątróbka, bo odpowiednio przyrządzona jest smaczna i bardzo zdrowa.
Wątróbka jest bogatym źródłem witamin, w szczególności kobalaminy, czyli witaminy B12, która odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu organizmu oraz składników mineralnych, szczególnie cynku i żelaza (osoby mające problemy z anemią, powinny spożywać ją dwa razy w ciągu tygodnia). Dostarcza również dużo wartościowego białka.
Zobaczcie przepisy, dzięki którym przekonacie się, że wątróbkę można podać w ciekawy sposób, który zasmakuje nawet nawet największym jej przeciwnikom.
Wątróbka w sosie z cebulką
Składniki:
-
1/2 kg wątróbki wieprzowej
- duża cebula
- jajko
- bułka tarta
- przyprawy
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Wątróbkę moczyć w mleku przez godzinę. Następnie pokroić na małe plasterki. Obtaczać w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju.
Cebulę pokroić, również przesmażyć. Wszystko przełożyć do garnka, zalać wodą, tak, żeby przykryła całą zawartość i dusić pod przykryciem do miękkości. Przyprawić do smaku.
Tarta z wątróbką
Składniki:
Ciasto:
- 240 g mąki
- 160 g masła
- żółtko
- sól
Farsz:
- 1/2 kg wątróbek drobiowych
- 2 cebule
- 2 papryki kolorowe
- szczypior
- sól, pieprz
- oliwa
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy, mieszamy ze szczyptą soli. Masło kroimy na kawałeczki, dodajemy do mąki, siekamy nożem z żółtkiem, grudki dokładnie rozcieramy palcami, zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 15 minut.
Wątróbkę gotujemy w wodzie do miękkości, nie solimy. Ugotowaną drobno kroimy. Posiekaną drobno cebulę zeszklić na oliwie, dodać pokrojone w paski papryki.
Ciastem wykładamy naczynie do tart. Na spód wykładamy wątróbkę, obsypujemy solą i pieprzem. Na to wykładamy papryki i posypujemy szczypiorkiem. Zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach ok. 20 minut.
Wątróbka z papryką i sezamem
Składniki:
- 70 dag wątróbek drobiowych
- 3 strąki papryki (żółta, zielona, czerwona)
- 4 łyżki oliwy,
- 4 łyżki masła
- sól, pieprz,
- sos sojowy
- sezam
Sposób przygotowania:
Wątróbkę umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski.
Na dużej patelni rozgrzać olej z masłem, dodać paprykę i smażyć na małym ogniu. Gdy woda odparuje dodać wątróbkę. Wszystko razem smażyć przez około 15 minut. Pod koniec dodać sos sojowy. Przyprawić solą i pieprzem. Całość posypać ziarnami sezamu.
Grillowana wątróbka
Składniki:
- 1 kg wątróbek drobiowych
- 4 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- sól, pieprz, ostra papryka w proszku
Sposób przygotowania:
Wątróbki starannie oczyścić z błonek, umyć, osuszyć. Cebulę kroimy w plastry, czosnek przeciskamy przez praskę. Łączymy z oliwą wymieszana z pieprzem papryką. Do takiej marynaty wkładamy wątróbki. Po kilku godzinach wkładamy wątróbki z cebulą na gorący ruszt. Gdy wątróbka będzie już upieczona dopiero solimy.