Wątróbka na kilka sposobów

Zobaczcie przepisy, dzięki którym przekonacie się, że wątróbkę można podać w ciekawy sposób, który zasmakuje nawet nawet największym jej przeciwnikom - Wątróbka w sosie z cebulką, tarta z wątróbką, wątróbka z papryką i sezamem, grillowana wątróbka.
/ 23.04.2013 07:47

Ozorki, nerki, wątroba, serca, żołądki... Choć nie brzmi to apetycznie, to jednak podroby mają wielu zwolenników, a w szczególności wątróbka, bo odpowiednio przyrządzona jest smaczna i bardzo zdrowa.

Wątróbka jest bogatym źródłem witamin, w szczególności kobalaminy, czyli witaminy B12, która odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu organizmu oraz składników mineralnych, szczególnie cynku i żelaza (osoby mające problemy z anemią, powinny spożywać ją dwa razy w ciągu tygodnia). Dostarcza również dużo wartościowego białka.

Wątróbka na kilka sposobów


  

Zobaczcie przepisy, dzięki którym przekonacie się, że wątróbkę można podać w ciekawy sposób, który zasmakuje nawet nawet największym jej przeciwnikom.

 

Wątróbka w sosie z cebulką

Składniki:

  • 1/2 kg wątróbki wieprzowej

     

  • duża cebula
  • jajko
  • bułka tarta
  • przyprawy
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Wątróbka na kilka sposobów

Sposób przygotowania:

Wątróbkę moczyć w mleku przez godzinę. Następnie pokroić na małe plasterki. Obtaczać w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju.

Cebulę pokroić, również przesmażyć. Wszystko przełożyć do garnka, zalać wodą, tak, żeby przykryła całą zawartość i dusić pod przykryciem do miękkości. Przyprawić do smaku.

 

Tarta z wątróbką

Składniki:

Ciasto:

  • 240 g mąki
  • 160 g masła
  • żółtko
  • sól

Farsz:

  • 1/2 kg wątróbek drobiowych
  • 2 cebule
  • 2 papryki kolorowe
  • szczypior
  • sól, pieprz
  • oliwa

Wątróbka na kilka sposobów

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy, mieszamy ze szczyptą soli. Masło kroimy na kawałeczki, dodajemy do mąki, siekamy nożem z żółtkiem, grudki dokładnie rozcieramy palcami, zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 15 minut.

Wątróbkę gotujemy w wodzie do miękkości, nie solimy. Ugotowaną drobno kroimy. Posiekaną drobno cebulę zeszklić na oliwie, dodać pokrojone w paski papryki.

Ciastem wykładamy naczynie do tart. Na spód wykładamy wątróbkę, obsypujemy solą i pieprzem. Na to wykładamy papryki i posypujemy szczypiorkiem. Zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach ok. 20 minut.

 

Wątróbka z papryką i sezamem

Składniki:

  • 70 dag wątróbek drobiowych
  • 3 strąki papryki (żółta, zielona, czerwona)
  • 4 łyżki oliwy,
  • 4 łyżki masła
  • sól, pieprz,
  • sos sojowy
  • sezam

Wątróbka na kilka sposobów

Sposób przygotowania:

Wątróbkę umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski.

Na dużej patelni rozgrzać olej z masłem, dodać paprykę i smażyć na małym ogniu. Gdy woda odparuje dodać wątróbkę. Wszystko razem smażyć przez około 15 minut. Pod koniec dodać sos sojowy. Przyprawić solą i pieprzem. Całość posypać ziarnami sezamu.

 

Grillowana wątróbka

Składniki:

  • 1 kg wątróbek drobiowych
  • 4 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku

Wątróbka na kilka sposobów

Sposób przygotowania:

Wątróbki starannie oczyścić z błonek, umyć, osuszyć. Cebulę kroimy w plastry, czosnek przeciskamy przez praskę. Łączymy z oliwą wymieszana z pieprzem  papryką. Do takiej marynaty wkładamy wątróbki. Po kilku godzinach wkładamy wątróbki z cebulą na gorący ruszt. Gdy wątróbka będzie już upieczona dopiero solimy.

Redakcja poleca

REKLAMA