Texas chilli

Cebulę pokroić w jak najdrobniejszą kostkę i zeszklić w garnku na oleju. Do cebuli dodajemy mięso i dusimy. Dodajemy chilli i ewentualnie kurkumę (niedużo!!!) W zależności od naszych upodobań co do twardości czerwonej papryki dodajemy ją do mięsa w odpowiednim momencie.
/ 19.10.2006 11:15

Składniki

  • 0,5 kg mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowo-wołowego)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 czerwona papryka
  • 0,25 kg startego twardego żółtego sera
  • 200 g (średni słoiczek) przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka chilli
  • sól, pieprz
  • ew. słodka papryka, kurkuma

Sposób przygotowania

Cebulę pokroić w jak najdrobniejszą kostkę i zeszklić w garnku na oleju. Do cebuli dodajemy mięso i dusimy. Dodajemy chilli i ewentualnie kurkumę (niedużo!!!) W zależności od naszych upodobań co do twardości czerwonej papryki dodajemy ją do mięsa w odpowiednim momencie.

Następnie wlewamy przecier pomidorowy i fasolę. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dusimy kilka minut na małym ogniu. Na koniec dodajemy starty żółty ser i mieszamy wszystko.

Redakcja poleca

REKLAMA