Te zielone warzywa są coraz bardziej popularne na naszych stołach. Oprócz doskonałego smaku, przyrządzone na przykład po królewsku, posiadają cenne właściwości dla naszego organizmu. Najlepsze są świeże. A takie możemy dostać tylko w sezonie.
Szparagi swoją nazwę zawdzięczają starożytnym Grekom, którzy wręcz zajadali się nimi. Przyrządzone w różny sposób idealnie nadają się na lunch czy tez na romantyczną przekąskę. Dodatkowo te znakomite warzywa maja cenne właściwości. Oprócz tego, że są niskokaloryczne, zawierają mnóstwo witaminy C. A dzięki temu, że gotujemy je bardzo krótko, podczas przygotowania nie pozbawiamy ich składników mineralnych, takich jak potas, cynk i żelazo oraz błonnik, ułatwiający trawienie i obniżający poziom cholesterolu we krwi.
Zielone szparagi dodatkowo zawierają antyutleniacze, które zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się - ta ich cecha, oprócz walorów smakowych, sprawia, że szparagi są ulubionym pożywieniem "gwiazd". Przez wiele lat uważano szparagi za afrodyzjak.
Kupując zielone rarytasy, wybieramy równej grubości i o zwartych główkach. Białe natomiast trzeba obrać od główki w dół. Pamiętajmy także aby szparagi miały gładką skórkę bez brązowych przebarwień, co świadczy o ich świeżości, gdyż okres ten nie jest zbyt długi. Rozpoczyna się sezon na truskawki, więc najlepiej przyrządzić szparagi właśnie z nimi.
A oto przepis na sałatkę szparagową z truskawkami:
Składniki:
- 1 kg szparagów
- 3 łyżki soku z cytryny
- 4 filety z piersi z kurczaka (ok. 120 g / sztuka)
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 125 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki białego octu balsamicznego
- łyżeczka miodu
- kilka kropli słodziku w płynie
- 400 g truskawek
-
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- szparagi obrać i pokroić na kawałki
- szparagi ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki soku z cytryny przez ok. 15 minut, a następnie ostudzić
- filety drobiowe przyprawić pieprzem oraz solą i podsmażyć na 2 łyżeczkach oleju przez ok. 8 min. a następnie pokroić w paseczki
- wymieszać bulion, ocet, pozostały olej oraz sok z cytryny
- dodać miód, całość przyprawić pieprzem, solą i słodzikiem
- truskawki pokroić na ćwiartki i razem ze szparagami rozłożyć na talerzach, skropić dresingiem