Szparag - warzywo iście królewskie

Szparag lekarski to warzywo cenione ze względu na walory smakowe i lekkostrawność. Częścią jadalną są młode pędy zwane wypustkami. Zawierają one witaminy B1, B2, B6 i witaminę C, sole mineralne i przeciwutleniacze.
/ 07.05.2010 11:43

Szparag lekarski to warzywo cenione ze względu na walory smakowe i lekkostrawność. Częścią jadalną są młode pędy zwane wypustkami. Zawierają one witaminy B1, B2, B6 i witaminę C, sole mineralne i przeciwutleniacze.

Mają specyficzny smak i aromat, bardzo delikatną konsystencję. Szparagi są uprawiane na całym świecie od tysiącleci.

Szparag - warzywo iście królewskie

Szparag jest jednym z najzdrowszych warzyw.

Maj to miesiąc jego zbiorów, więc delektujmy się tym królewskim warzywem.
Podaję przepis na elegancką sałatkę i zupę, które zawsze wykorzystuję na specjalne okazje, a wyszukałam je kiedyś w prasie i przepis na szparagi, który dostałam od koleżanki - sprawdziłam i gorąco polecam!

Sałatka ze szparagów z krewetkami

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów
  • 250 g ugotowanych krewetek
  • 2 pomidory pokrojone w ćwiartki
  • 5-6 surowych pieczarek
  • skórka otarta z jednej cytryny

Sos:

  • 3/4szklanki soku pomidorowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku

Wykonanie:
Robimy sos z podanych składników (plus sól i pieprz), wstawiamy do lodówki. Gotujemy szparagi. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na półmisku wyłożonym sałatą układamy lekko ostudzone szparagi, krewetki, pieczarki i pomidory. Skrapiamy sosem i posypujemy skórką z cytryny.

Zupa szparagowa

Na wywarze , w którym gotowaliśmy szparagi, przyrządzamy doskonałą i bogatą w sole mineralne zupę. Do zupy zużywamy gorsze połamane sztuki i dolne części szparagów.
Wywar miksujemy ze szparagami, dodajemy kostkę rosołową i zagotowujemy na 1-2 minuty. Zdejmujemy z ognia i zaciągamy surowym żółtkiem. Dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny, kilka główek szparagów i posypujemy zieloną pietruszką.
Podajemy z grzankami.

Szparagi po flamandzku

Składniki:

  • 2 pęczki szparagów
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 5 dag wędzonej szynki
  • pęczek natki pietruszki
  • 10 dag masła
  • pieprz, sól

Wykonanie:
Jajka obrać i drobno posiekać. Pietruszkę umyć, osuszyć i posiekać. Wymieszać z jajkami, przyprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojoną w kostkę i podsmażoną na dwóch łyżkach masła szynkę, wymieszać. Szparagi ugotować, odcedzić, ułożyć na półmisku, polać resztą stopionego masła i posypać jajkami z szynką i natką.
 

Redakcja poleca

REKLAMA