Szparag lekarski to warzywo cenione ze względu na walory smakowe i lekkostrawność. Częścią jadalną są młode pędy zwane wypustkami. Zawierają one witaminy B1, B2, B6 i witaminę C, sole mineralne i przeciwutleniacze.
Mają specyficzny smak i aromat, bardzo delikatną konsystencję. Szparagi są uprawiane na całym świecie od tysiącleci.
Szparag jest jednym z najzdrowszych warzyw.
Maj to miesiąc jego zbiorów, więc delektujmy się tym królewskim warzywem.
Podaję przepis na elegancką sałatkę i zupę, które zawsze wykorzystuję na specjalne okazje, a wyszukałam je kiedyś w prasie i przepis na szparagi, który dostałam od koleżanki - sprawdziłam i gorąco polecam!
Sałatka ze szparagów z krewetkami
Składniki:
- 1 pęczek szparagów
- 250 g ugotowanych krewetek
- 2 pomidory pokrojone w ćwiartki
- 5-6 surowych pieczarek
- skórka otarta z jednej cytryny
Sos:
- 3/4szklanki soku pomidorowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
Wykonanie:
Robimy sos z podanych składników (plus sól i pieprz), wstawiamy do lodówki. Gotujemy szparagi. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na półmisku wyłożonym sałatą układamy lekko ostudzone szparagi, krewetki, pieczarki i pomidory. Skrapiamy sosem i posypujemy skórką z cytryny.
Zupa szparagowa
Na wywarze , w którym gotowaliśmy szparagi, przyrządzamy doskonałą i bogatą w sole mineralne zupę. Do zupy zużywamy gorsze połamane sztuki i dolne części szparagów.
Wywar miksujemy ze szparagami, dodajemy kostkę rosołową i zagotowujemy na 1-2 minuty. Zdejmujemy z ognia i zaciągamy surowym żółtkiem. Dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny, kilka główek szparagów i posypujemy zieloną pietruszką.
Podajemy z grzankami.
Szparagi po flamandzku
Składniki:
- 2 pęczki szparagów
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 5 dag wędzonej szynki
- pęczek natki pietruszki
- 10 dag masła
- pieprz, sól
Wykonanie:
Jajka obrać i drobno posiekać. Pietruszkę umyć, osuszyć i posiekać. Wymieszać z jajkami, przyprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojoną w kostkę i podsmażoną na dwóch łyżkach masła szynkę, wymieszać. Szparagi ugotować, odcedzić, ułożyć na półmisku, polać resztą stopionego masła i posypać jajkami z szynką i natką.