Składniki:
- 40 dag udźca cielęcego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki mąki
- 1–2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
Dodatki:
- 4 łyżeczki masła
- łyżeczka drobno posiekanej szałwii
Przygotowanie:
- Mięso umyj, oczyść z błon i tłuszczu, osusz. Ostrym nożem pokrój w poprzek włókien na 4 sznycle. Włóż je pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej i lekko rozgnieć dłonią lub rozbij trzonkiem noża.
- Czosnek obierz, posiekaj, rozetrzyj ze sporą szczyptą soli i natrzyj sznycle z obu stron. Skrop sokiem z cytryny. Odstaw do lodówki na 15 minut. Obtocz z obu stron w mące.
- Na patelni z grubym dnem rozgrzej oliwę. Włóż cielęcinę i smaż początkowo na dużym ogniu. Kiedy się zrumienią, zmniejsz ogień i smaż 5–6 minut z obu stron. Patelnię przykryj i ogrzewaj na małym ogniu 3 minuty, by mięso doszło w środku.
- Na każdym sznyclu ułóż porcję masła utartego z szałwią. Oprósz sznycle świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj z warzywami (np. zielonym groszkiem i pomidorami).