Składniki:
- 4 sznycle cielęce
- 2 czerwone jabłka
- 10 dag chudego boczku wędzonego
- cebula
- pół szklanki domowego bulionu z kurczaka
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła
- mąka
- olej
Przygotowanie:
- Sznycle przykryj folią spożywczą i cienko rozbij. Natrzyj solą oraz pieprzem. Jabłka opłucz. Jedno jabłko oraz boczek pokój w słupki. Cebulę pokrojoną w piórka przesmaż na 2 łyżkach oleju. Sznycle obłóż jabłkiem, boczkiem i cebulą. Luźno zwiń, zepnij wykałaczkami. Panieruj w mące.
- Olej rozgrzej na średnim ogniu, usmaż z obu stron na rumiano. Pozostałe jabłko pokrój w kostkę, przesmaż na maśle, zalej bulionem, dopraw pieprzem i duś, co jakiś czas mieszając, aż jabłko zmięknie, a bulion odparuje. Podawaj do roladek.