Rybne przekąski to niezastąpiony element wigilijnego i bożonarodzeniowego menu!
fot. serwis prasowy California Prune Board
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki na 20 koreczków śledziowych:
- 10 śledzi matiasów
- 10 suszonych śliwek kalifornijskich
- 2 pomarańcze
- 300 ml oleju lnianego
- wykałaczki
Sposób przygotowania:
1. Matiasy odmaczaj przynajmniej przez 2 godziny, kilkakrotnie zmieniając wodę. Możesz też odmaczać je w mleku.
2. Odmoczone matiasy przekrój w połowie wysokości, aby koreczki były zgrabne i nie za wysokie. Jeśli filety są bardzo grube, dla łatwiejszego ich zawijania można je trochę ściąć na wysokości.
3. Pomarańcze najpierw dokładnie umyj, a później sparz wrzątkiem.
4. Zetnij skórkę z dwóch pomarańczy.
5. Później obydwie pomarańcze filetuj, czyli zetnij biały miąższ i pozbądź się wszystkich białych części, pozostawiając tylko soczyste filety z owocu.
6. Śliwki kalifornijskie pokrój na połówki.
7. Na filet matiasa kładź połowę śliwki kalifornijskiej, filet z pomarańczy oraz kilka nitek skórki z pomarańczy, całość zawijaj w koreczek, przekłuj wykałaczką.
8. Tak przygotowane koreczki umieść w głębokim naczyniu, zalej olejem lnianym do momentu pokrycia wszystkich koreczków. Koreczki najlepiej odstaw do lodówki na minimum kilka godzin.
Na podstawie materiałów prasowych California Prune Board