Suflety na słodko i pikantnie

Suflet pochodzi z Francji, z XVIII wieku, do tej pory uznawane za danie niezwykle eleganckie, ale zarazem trudne i wymagające kunsztu kulinarnego. Przedstawiamy wam przepisy na suflety w dwóch wersjach: suflety na słodko oraz suflety na pikantnie.

Pochodzi z Francji, z XVIII wieku, do tej pory uznawane za danie niezwykle eleganckie, ale zarazem trudne i wymagające kunsztu kulinarnego.

Suflet to zapiekane, podawane na gorąco, utarte żółtka z ubitą pianą z dodatkiem owoców albo warzyw. Niby danie banalne, ale bardzo kapryśne, bowiem nie zawsze wychodzi. Najlepiej piec go w totalnej ciszy i nawet na niego nie spoglądać, jedynie przez szybkę ukradkiem zerkać. W czym tkwi zatem tajemnica tego legendarnego sufletu?

Suflety na słodko i pikantnie

Przede wszystkim naczynie. Suflety zdecydowanie lepiej jest przygotowywać w kokilkach (to takie małe ceramiczne naczynie do zapiekania), dzięki czemu mamy większą pewność, że  nie opadną. Jeden duży suflet w większym naczyniu zazwyczaj opada.

Czy wiesz, że... do białek można dodać łyżeczkę mąki kukurydzianej, która zapobiega opadaniu.

Kluczem do sukcesu jest odpowiednie ubicie białek, muszą być idealnie sztywne. Jajka  powinny mieć temperaturę pokojową, białka od żółtek muszą być idealnie oddzielone. Białka należy ubijać w czystym i suchym naczyniu, dodać odrobinę soli, dzięki czemu piana będzie sztywniejsza. Po ubiciu pianę delikatnie mieszamy z resztą składników, ale uwaga, tylko drewnianą łyżką. Nalewamy masę do kokilek, wysmarowanych delikatnie masłem, do 3/4 ich wysokości.i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Do końca pieczenia nie otwieramy drzwiczek piekarnika.

Suflet podajemy zawsze na gorąco, zaraz po wyjęciu go z piekarnika.

Poniżej znajdziecie suflety w wersji deserowej, na słodko oraz w wersji wytrawnej.

 

Suflety na słodko

Suflet czekoladowy

Składniki:

  • 8 jaj,
  • szklanka cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2/3 tabliczki czekolady
  • masło,
  • 2 łyżki tartej bułki

Suflety na słodko i pikantnie

Sposób przygotowania:

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę ziemniaczaną, startą czekoladę oraz 2 łyżki rozpuszczonego masła. Kokilki wysmarować masłem. Ubić sztywną pianę z białek, dodać do utartej masy, lekko wymieszać sypiąc trochę tartej bułki. Następnie włożyć masę do kokilek. Piec w nagrzanym piekarniku 20 minut. Podawać natychmiast po upieczeniu.

Suflet truskawkowy

Składniki:

  • 100 dag truskawek świeżych lum mrożonych,
  • 3 łyżki masła,
  • 6 jajek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • tłuszcz do formy.

Sposób przygotowania:

Owoce zmiksować. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ucierając dodawać masło, a pod koniec stopniowo truskawki i bułkę tartą. Masę dokładnie wymieszać: Kokilki wysmarować lekko masłem. Ubić sztywną pianę z białek i dodać ostrożnie do masy delikatnie mieszając. Włożyć masę do kokilek i zapiekać w gorącym piekarniku. Podawać natychmiast z sokiem truskawkowym.

 

Suflety na pikantnie

Suflet serowy

Składniki na 4 porcje:

  • 8 jaja
  • 300 g żółtego sera
  • 6 łyżeczek bułki tartej
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • masło

Suflety na słodko i pikantnie

Sposób przygotowania:

Kokilki wysmarować lekko masłem. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z odrobiną soli, dodać zółty ser, starty na tarce o drobnych oczkach. Doprawić do smaku pieprzem. Białka ubić na puszystą pianę. Delikatnie wymieszać z żółtakami i bułką tartą. Nakładać do foremek i piec przez ok. 40 minut w temperaturze ok. 180 stopni. Podawać natychmiast po wyjęciu z piekarnika, aby nie opadł.

Suflet pieczarkowy

Składniki dla 4 osób:

  • 350 g pieczarek
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szklanki śmietany
  • 8 jajek
  • 250 g żółtego, startego sera
  • sól, pieprz, tymianek

Suflety na słodko i pikantnie

Sposób przygotowania:

Pieczarki obrać, umyć i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pieczarki z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę. Dodać sól, pieprz i razem podsmażać. Gdy pieczarki będą już podsmażone, dodać śmietanę i gotować aż wyparuje część płynu. Zestawić z ognia i wystudzić. Kokilki wysmarować lekko masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na puszystą pianę. Żółtka utrzeć z dodatkiem soli. Delikatnie wymieszać pianę z masą jajeczną i pieczarkową. Przelać do miseczek i piec około 30 minut. Gdy masa się zetnie posypać serem i zapiekać aż się zrumieni.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)