Sosy do potraw z grilla i nie tylko

Piękna słoneczna pogoda zachęca nas do grillowania. Na gorący ruszt kładziemy już nie tylko kiełbaski, ale wszystko, co podpowie nam nasza kulinarna fantazja. A uzupełnieniem pysznych potraw z grilla są przeróżne sosy, które wzbogacają smak naszych dań.
/ 03.05.2013 07:05

Piękna słoneczna pogoda zachęca nas do grillowania. Na gorący ruszt kładziemy już nie tylko kiełbaski, ale wszystko, co podpowie nam nasza kulinarna fantazja. A uzupełnieniem pysznych potraw z grilla są przeróżne sosy, które wzbogacają smak naszych dań.

Zamiast tradycyjnego ketchupu, czy musztardy warto postawić na domowe sosy. Nie tylko wzbogacą smak potraw, ale także podniosą ich wartość odżywczą i uatrakcyjnią danie. W ich towarzystwie nawet zwykła karkówka, czy szaszłyk będą smakować wybornie.

Sosy do potraw z grilla i nie tylko

Poniżej znajdzieice przepisy na wyśmienite sosy, które podkreśla walory smakowe każdej grillowanej potrawy. Warto przygotowywać kilka, aby nasi goście mogli dowolnie je dobierać, w zależności od upodobań smakowych.

Sos czosnkowy

Składniki:

  • 2 serki homogenizowane naturalne
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do serka. Koperek posiekać i dokładnie wymieszać z serkiem. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 1/2 godziny do lodówki.

Sos żurawinowy

Składniki:

  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/2 szklanki konfitury z żurawiny
  • 2 łyżki startego chrzanu
  • sól, cukier, sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Majonez mieszamy z żurawiną, dodajemy chrzan, mieszamy. Doprawiamy do smkau solą, cukrem i sokiem z cytryny.

Sos wiosenny

Składniki:

  • 4 serki homogenizowane naturalne
  • 1 ogórek
  • 10 średnich rzodkiewek
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ogórka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, mocno odcisnąć sok. Rzodkiewkę umyć, również ścieramy na tarce i dodać do ogórków. Połączyć z serkiem. Szczypior i koperek drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do serka wraz ze szczypiorkiem i koperkiem. Doprawiać do smaku solą i pieprzem.

Sos chrzanowy z jabłkiem

Składniki:

  • pół szklanki majonezu
  • pół szklanki jogurtu
  • 4 łyżeczki chrzanu tartego
  • jabłko
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Majonez połączyć z jogurtem i chrzanem. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do sosu. Wymieszać. Doprawić do smaku.

Sos chilli

Składniki:

  • 2 duże pomidory
  • strąk czerwonej i zielonej papryki
  • kilka kropli sosu tabasco
  • szczypta chili
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zmiksować. Paprykę i pomidora pokroić w kosteczkę, zmiksować. Dodać sól, pieprz, chili, tabasco, szczyptę cukru i oliwę z oliwek. Starannie wymieszać, schłodzić w lodówce.

Sos barbecue

Składniki:

  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 6 łyżek pikantnego ketchupu
  • 5 łyżek cukru
  • łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka ostrej musztardy
  • 6 łyżek soku jabłkowego
  • łyżkai sosu worcester
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki połączyć i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Pozostawić na kilka godzin w lodówce.

Sos indiański

Składniki:

  • 250 ml majonezu,
  • 1 łyżeczka curry,
  • łyżka drobno posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Wymieszać ze sobą wszystkie składniki, ewentualnie posolić do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA