Sosy do potraw z grilla i nie tylko

Piękna słoneczna pogoda zachęca nas do grillowania. Na gorący ruszt kładziemy już nie tylko kiełbaski, ale wszystko, co podpowie nam nasza kulinarna fantazja. A uzupełnieniem pysznych potraw z grilla są przeróżne sosy, które wzbogacają smak naszych dań.

Piękna słoneczna pogoda zachęca nas do grillowania. Na gorący ruszt kładziemy już nie tylko kiełbaski, ale wszystko, co podpowie nam nasza kulinarna fantazja. A uzupełnieniem pysznych potraw z grilla są przeróżne sosy, które wzbogacają smak naszych dań.

Zamiast tradycyjnego ketchupu, czy musztardy warto postawić na domowe sosy. Nie tylko wzbogacą smak potraw, ale także podniosą ich wartość odżywczą i uatrakcyjnią danie. W ich towarzystwie nawet zwykła karkówka, czy szaszłyk będą smakować wybornie.

Sosy do potraw z grilla i nie tylko

Poniżej znajdzieice przepisy na wyśmienite sosy, które podkreśla walory smakowe każdej grillowanej potrawy. Warto przygotowywać kilka, aby nasi goście mogli dowolnie je dobierać, w zależności od upodobań smakowych.

Sos czosnkowy

Składniki:

  • 2 serki homogenizowane naturalne
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do serka. Koperek posiekać i dokładnie wymieszać z serkiem. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 1/2 godziny do lodówki.

Sos żurawinowy

Składniki:

  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/2 szklanki konfitury z żurawiny
  • 2 łyżki startego chrzanu
  • sól, cukier, sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Majonez mieszamy z żurawiną, dodajemy chrzan, mieszamy. Doprawiamy do smkau solą, cukrem i sokiem z cytryny.

Sos wiosenny

Składniki:

  • 4 serki homogenizowane naturalne
  • 1 ogórek
  • 10 średnich rzodkiewek
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ogórka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, mocno odcisnąć sok. Rzodkiewkę umyć, również ścieramy na tarce i dodać do ogórków. Połączyć z serkiem. Szczypior i koperek drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do serka wraz ze szczypiorkiem i koperkiem. Doprawiać do smaku solą i pieprzem.

Sos chrzanowy z jabłkiem

Składniki:

  • pół szklanki majonezu
  • pół szklanki jogurtu
  • 4 łyżeczki chrzanu tartego
  • jabłko
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Majonez połączyć z jogurtem i chrzanem. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do sosu. Wymieszać. Doprawić do smaku.

Sos chilli

Składniki:

  • 2 duże pomidory
  • strąk czerwonej i zielonej papryki
  • kilka kropli sosu tabasco
  • szczypta chili
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zmiksować. Paprykę i pomidora pokroić w kosteczkę, zmiksować. Dodać sól, pieprz, chili, tabasco, szczyptę cukru i oliwę z oliwek. Starannie wymieszać, schłodzić w lodówce.

Sos barbecue

Składniki:

  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 6 łyżek pikantnego ketchupu
  • 5 łyżek cukru
  • łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka ostrej musztardy
  • 6 łyżek soku jabłkowego
  • łyżkai sosu worcester
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki połączyć i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Pozostawić na kilka godzin w lodówce.

Sos indiański

Składniki:

  • 250 ml majonezu,
  • 1 łyżeczka curry,
  • łyżka drobno posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Wymieszać ze sobą wszystkie składniki, ewentualnie posolić do smaku.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)