Sos piri-piri

Sos piri-piri.
Sos piri-piri to bardzo ostry sos na bazie papryczek piri-piri, które są ostrzejsze niż papryczki chili.
/ 10.08.2011 15:55
Sos piri-piri.

Składniki:

  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki pokruszonych suszonych ostrych papryczek,
  • 1 drobno posiekany pęczek cebulki ze szczypiorkiem,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 łyżka utartego imbiru
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
  • 3 łyżki soku cytrynowego
  • 4 łyżki pasty pomidorowej

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni rozgrzałam 3 łyżki oleju. Wsypałam 3 łyżki pokruszonych suszonych ostrych papryczek, 1 drobno posiekany pęczek cebulki ze szczypiorkiem, 5 ząbków czosnku, 1 łyżkę utartego imbiru i smażyłam przez 5 minut. Zawartość przełożyłam do blendera: dodałam 1 łyżkę słodkiej papryki w proszku, 3 łyżki soku cytrynowego i 4 łyżki pasty pomidorowej. Zblendowaną pastę umieściłam w słoiczkach.

Autor: przytulanka

Zobacz także inne przepisy w dziale Sosy.

Redakcja poleca

REKLAMA