Jeżeli macie już dość banalnych prezentów dla swoich mam, zróbcie im niespodziankę w dniu ich święta i własnoręcznie przygotujcie coś pysznego - smakowity deser, pyszną sałatkę, albo wykwintny obiad. To również inspiracja dla wszystkich tatusiów, którzy pomogą swoim pociechom przygotować kulinarną niespodziankę dla mam.
Wygraj słodki prezent z okazji Dnia Matki!
Zobacz też: Taca śniadaniowa - pomysł na prezent na Dzień Matki
Fot. Fotolia
Dzień Matki to szczególny dzień, w którym możemy i powinniśmy powiedzieć naszym mamom, jak bardzo je kochamy, cenimy i szanujemy. To również okazja, by małymi gestem podziękować za serce, które co dzień nam oddają. Zaskoczcie zatem swoje mamy i przygotujcie im jakieś wyśmienite smakołyki. Z pewnością poczują się wyjątkowo.
Aby odrobinę was zainspirować, prezentujemy szybkie i proste przepisy a pyszne desery, z którymi poradzi sobie każdy. A wszystkim mamom składamy najsłodsze życzenia!
Przepisy na desery z okazji Dnia Matki:
Babeczki z truskawkami
Fot. Depositphotos
Składniki: (na 6 pucharków)
- 2 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
- 1/2 szkl. oleju
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- truskawki
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce wymieszać olej, jajka, cukier i śmietanę. Truskawki pokroić na niewielkie kawałeczki, dodać do mąki, wymieszać. Połączyć ze sobą wszystkie składniki krótko mieszając. Przekładać ciasto do foremek na muffinki, Piec w temperaturze 160 stopniach przez około 25 minut.
Ciasto mocno czekoladowe
Fot. Depositphotos
Składniki:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 szkl. cukru
- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
- 1/2 szkl. oleju
- 1 szkl. mleka
- 2 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szkl. gorzkiego kakao
- 1 szkl. gorącej, mocnej kawy
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać olej, mleko i jaja, wymieszać na gładką masę. Na końcu dodać gorącą kawę, wymieszać. Wyłożyć równomiernie do przygotowanej blachy. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 do 35 minut.
Deser malinowy
Fot. Depositphotos
Składniki: (na 6 pucharków)
- biszkopty
- szklanka ajerkoniaku
- 250 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki cukru
- 1,5 szklanki malin
- 2 żółtka
- bita śmietana
- cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
Lekko pokruszone biszkopty ułożyć na dnie pucharków, polać je ajerkoniakiem (3/4 szklanki). Żółtka zmiksować z serkiem, cukrem, cukrem waniliowym i 1/4 szklanki ajerkoniaku. Masę nałożyć na biszkopty, ułożyć warstwę owoców, polać bitą śmietaną i chłodzić w lodówce przez około dwie godziny.
Truskawki w czekoladzie
Fot. Depositphotos
Składniki:
- 1/2m kg dużych truskawek
- łyżka masła
- czekolada
Sposób przygotowania:
Truskawki z szypułkami umyć i dokładnie osuszyć. Czekoladę połamać, włożyć do miseczki zawieszonej na garnku z gotującą się wodą. Dodać masło i mieszając roztopić. Truskawki maczać w lekko ostudzonej, płynnej czekoladzie, trzymając za ogonek. Układać na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.