Sangria to bardzo popularny napój alkoholowy serwowany w Hiszpanii, przyrządzany na bazie wina, soku, lodu, z dodatkiem mnóstwa owoców. Zobaczcie przepis na przepyszną sangrię, pachnącą latem, cytrusami i mocno orzeźwiającą.
Sangria po hiszpańsku oznacza krwawienie. Nazwa ta została nadana temu trunkowi właśnie ze względu na jego głęboki czerwony kolor. Początkowo napój ten składał się wyłącznie z wina i wody, dopiero z czasem zaczęto dodawać do niego soki, cukier, owoce i mocne alkohole. I właśnie w takiej postaci sangria podbiła cały świat.
W hiszpańskich barach i restauracjach scerowana jest w litrowych dzbankach. Podobno istnieje wiele przepisów na jej wykonanie. W samej Hiszpanii jest jej kilka odmian, np. na południu przyrządzana jest z brzoskwiń i nektarynek, na północy z francuskim Cydrem, czyli jabłkowym winem, a w Katalonii łączona jest z hiszpańskim winem musującym Cava. Istnieje też wersja blanco, czyli sangria na bazie wina białego.
Sangria mocno schłodzona jest idealnym trunkiem na letnie przyjęcia. Jest lekka, orzeźwiająca, doskonała nie tylko na babskie pogaduchy.
Sangria klasyczna
Składniki:
- czerwone wino hiszpańskie, półwytrawne
- 100 ml whisky
- 100 ml lemoniady
- 100 ml wody sodowej
-
1 cytryna pokrojona w plastry
- 1 limonka pokrojona w plastry
- 1 pomarańcza pokrojona w plastry
- 5 łyżek cukru
Sposób przygotowania:
Do dużego dzbanka wrzucić przygotowane owoce. Wlać wodę, lemoniadę, wino, whisky, cukier i dokładnie wymieszać. Podawać mocno schłodzone.
Sangria blanco
Składniki:
- białe wino wytrawne
- 100 wody sodowej
-
100 ml cydru lub innego jabłkowego wina
- 4 łyżki cukru
- 2 brzoskwinie, wydrylowane, pokrojone w kostkę
- 2 pomarańcza pokrojone w plasterki
- garść listków mięty
Sposób przygotowania:
Do dużego dzbanka wrzucić przygotowane owoce. Wlać wodę, wino, wrzucić liście mięty, cukier i dokładnie wymieszać. Podawać mocno schłodzone.