Sałatka z tuńczykiem, papryką, mango i migdałami

Dieta śródziemnomorska obfitująca w ryby, warzywa i oliwę z oliwek jest nie tylko smaczna i różnorodna, ale przede wszystkim zdrowa. Statystyki mówią same za siebie: mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego rzadziej zapadają na choroby cywilizacyjne i dłużej cieszą się życiem. Sekret tkwi przede wszystkim w tym, że na ich stołach kilka razy w tygodniu goszczą ryby.

Dieta śródziemnomorska obfitująca w ryby, warzywa i oliwę z oliwek jest nie tylko smaczna i różnorodna, ale przede wszystkim zdrowa. Statystyki mówią same za siebie: mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego rzadziej zapadają na choroby cywilizacyjne i dłużej cieszą się życiem. Sekret tkwi przede wszystkim w tym, że na ich stołach kilka razy w tygodniu goszczą ryby.

Ciekawy przepis na sałatkę z tuńczyka:

Sałatka tuńczykowa

Składniki:

  • 2 x 160g puszki tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
  • 200g mix sałaty z kilkoma liśćmi szpinaku
  • 20 g płatków migdałowych
  • 2 papryki (żółta i czerwona)
  • 1 dojrzałe mango
  • sok z połowy limonki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Upiecz całe papryki w piecu w temp. 220°C, obracając je od czasu do czasu, żeby się nie przypaliły. Lekko uprażyć migdałowe płatki. Obrać mango, pokroić w długie, cienkie kawałki i skropić sokiem z limonki i oliwą, dodać szczyptę soli i obficie popieprzyć. Odsączyć tuńczyka. Zdjąć z papryki przypalone skórki i pokroić w kostkę. Wrzucić paprykę, mango i tuńczyka i upewnić się, że wszystko jest dobrze doprawione. Lekko wymieszać. Tuż przed podaniem dodać sałatę, żeby sałatka była świeża. Całość udekorować płatkami migdałów.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/6 lat temu
ryba nie jest wegetariańska. Wegetarianie nie jedzą mięsa z ryb!