Naukowcy sądzą, że przyjmowanie białka sojowego znacznie redukuje ilość tłuszczu odkładającego się w wątrobach u otyłych osób.
Warto jeść więc jak najczęściej produkty bogate w białko sojowe. Polecamy zatem salatkę z tofu.
Składniki:
- 1 opakowanie tofu naturalnego Polsoja
- 1 opakowanie dowolnej mieszanki sałat
- 1 ogórek zielony
- 10 pomidorków szklarniowych
- 1 średnia czerwona cebula
- 2 łyżki ziaren sezamu
Marynata
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- ½ łyżeczki imbiru (świeżego lub w proszku)
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty wymieszać i dodać do niej pokrojone w kostkę tofu. Pyrzykryć szczelnie folią i włożyć na 1-2 godziny do lodówki. Sezam uprażyć na suchej patelni. Tofu wyjąć z lodówki i razem z marynatą wrzucić na rozgrzaną patelnię; smażyć delikatnie mieszając. Gdy tofu będzie już zezłocone, zdjąć z patelni i wystudzić. Do salaterki wrzucić sałatę, pokrojonego w plastry ogórka, cebulę pokrojoną w talarki, pomidorki. Następnie dodać tofu i prażony sezam.Całość bardzo delikatnie wymieszać; w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Sałatę podawać z ulubionym pieczywem. Smacznego!