Składniki:
- 1 opakowanie papieru ryżowego
- 250g królewskich krewetek
- 4 liście kapusty pekińskiej
- 1 marchew
- pietruszka
- kawałek imbiru
- ząbek czosnku
- por
- 50 g kiełków sojowych
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 grzyby mun
- 1/2 paczki makaronu sojowego
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Grzyby mun moczymy w wodzie ok. 10 minut, szatkujemy na drobne paseczki. Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem i po nasiąknięciu odsączamy. Na patelni podsmażamy, pokrojone w drobne słupki lub starte na tarce marchew i pietruszkę, drobno poszatkowaną kapustę, por pokrojony w krążki. Dodajemy sos sojowy i olej sezamowy. Wrzucamy pokrojone krewetki i posiekany czosnek. Smażymy chwile. Dodajemy grzyby i kiełki. Smażymy chwilę na małym ogniu. Dodajemy starty imbir. Jeśli potrzeba, doprawiamy jeszcze sosem sojowym i olejem sezamowym. Do farszu dokładamy odsączony makaron, mieszamy. Gotowy farsz powinien trochę wystygnąć, zanim zabierzemy się za zwijanie sajgonek. Do zawijania przygotowujemy miskę z letnią wodą (lub piwem). Każdy płat papieru ryżowego wkładamy do miski, zwilżamy i kładziemy na desce do krojenia. Po około 30 sek. powinien zrobić się elastyczny. Łyżkę farszu kładziemy na rozłożonym papierze, lekko zawijamy od dołu, potem boki i rolujemy (jak krokiety). Sajgonki smażymy w głębokim oleju. Podajemy z sosem chili lub innym orientalnym.
Autor: Bernika.