Sajgonki z krewetkami

Sajgonki z krewetkami.
Sajgonki z krewetkami to sposób na smaczną i zdrową przekąskę. Pochodzą z Wietnamu i są tam traktowane jako fast food.
/ 26.09.2016 14:20
Sajgonki z krewetkami.

Składniki:

  • 1 opakowanie papieru ryżowego
  • 250g królewskich krewetek
  • 4 liście kapusty pekińskiej
  • 1 marchew
  • pietruszka
  • kawałek imbiru
  • ząbek czosnku
  • por
  • 50 g kiełków sojowych
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 grzyby mun
  • 1/2 paczki makaronu sojowego
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Grzyby mun moczymy w wodzie ok. 10 minut, szatkujemy na drobne paseczki. Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem i po nasiąknięciu odsączamy. Na patelni podsmażamy, pokrojone w drobne słupki lub starte na tarce marchew i pietruszkę, drobno poszatkowaną kapustę, por pokrojony w krążki. Dodajemy sos sojowy i olej sezamowy. Wrzucamy pokrojone krewetki i posiekany czosnek. Smażymy chwile. Dodajemy grzyby i kiełki. Smażymy chwilę na małym ogniu. Dodajemy starty imbir. Jeśli potrzeba, doprawiamy jeszcze sosem sojowym i olejem sezamowym. Do farszu dokładamy odsączony makaron, mieszamy. Gotowy farsz powinien trochę wystygnąć, zanim zabierzemy się za zwijanie sajgonek. Do zawijania przygotowujemy miskę z letnią wodą (lub piwem). Każdy płat papieru ryżowego wkładamy do miski, zwilżamy i kładziemy na desce do krojenia. Po około 30 sek.  powinien zrobić się elastyczny.  Łyżkę farszu kładziemy na rozłożonym papierze, lekko zawijamy od dołu, potem boki i rolujemy (jak krokiety). Sajgonki smażymy w głębokim oleju. Podajemy z sosem chili lub innym orientalnym.

Autor: Bernika.

Redakcja poleca

REKLAMA