Po pomarańcze i inne południowe owoce najchętniej sięgamy teraz, na owocowym przednówku. Gdy jabłka już nie smakują, a na truskawki nasycone polskim słońcem trzeba jeszcze długo czekać.
Pomarańcze nie imponują szczególnie walorami odżywczymi. Zawierają umiarkowane ilości witamin i związków mineralnych. Mają jednak właściwości lecznicze. Sok z tych owoców, stosowany jako napój gaszący pragnienie w stanach gorączkowych, zalecany jest też przy nadciśnieniu, miażdżycy, chorobach wątroby. Unikać powinni go tylko wrzodowcy.
Pomarańcze, traktowane przede wszystkim jako owoce deserowe, z doskonałymi rezultatami stosujemy w kuchni.
Najbardziej znana jest kaczka w pomarańczach
Składniki:
- 1 kaczka,
- 6 pomarańczy,
- 6 dkg masła,
- 1 cytryna,
- 6 kostek cukru,
- 1 łyżeczka galaretki porzeczkowej,
- 1 szklanka białego wina,
- sól i pieprz do smaku
Nasoloną lekko i poprószoną pieprzem kaczkę piec w brytfannie na własnym tłuszczu i polewać sosem powstałym w czasie pieczenia. Przygotować jasny karmel ze zwilżonego wodą cukru, dodać do niego sok z trzech pomarańczy oraz cytryny i gotować, aż wyparuje połowa płynu. Upieczoną kaczkę pokroić na porcje, ułożyć na półmisku, obłożyć pomarańczami w plastrach i trzymać w cieple. Sos spod kaczki zlać z brytfanny i rozprowadzić nim mąkę ziemniaczaną, wymieszaną z galaretką. Brytfannę wypłukać winem, a następnie wlać płyn do sosu i gotować, aż odpowiednio zgęstnieje. Kaczkę polać sosem, a jego resztę podać oddzielnie.
Naleśniki z pomarańczami
Składniki:
Na ciasto:
- 20 dkg mąki,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- kieliszek (mały) koniaku albo rumu,
- oliwa do smażenia.
Na nadzienie:
- 2 pomarańcze,
- 3 łyżki masła,
- 4 łyżki cukru pudru,
- kieliszek likieru pomarańczowego.
Z „wypoczętego” ciasta smażyć cienkie placki i nadziewać farszem przygotowanym w następujący sposób. Pomarańcze umyć, sparzyć, osuszyć i zetrzeć z nich skórkę. Oczyścić je dokładnie i podzielić na cząstki. Rozgrzać masło, dodać cukier, skórkę i smażyć 2-3 minuty. Dodać cząstki pomarańczy, podgrzać i odstawić z ognia. Wlać likier, wymieszać i tym nadzieniem smarować naleśniki i składać w chusteczkę. Przed podaniem można naleśniki zapiec. Podawać przybrane chochołkami z bitej śmietany.
Smaczna jest sałatka z następujących składników:
- 30 dkg pieczonej piersi kurczaka,
- 2 pomarańcze,
- 2 jabłka,
- 1 puszka białej fasolki,
- 1 mały słoik majonezu,
- 2 łyżki natki pietruszki,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- cukier, sól, pieprz.
Wszystkie ingrediencje, rozdrobnić, połączyć, wymieszać z majonezem.