Przepis na zupę dyniową

Jesteśmy fankami zupy dyniowej. Najlepiej udekorować ją pestkami dyni!
/ 28.12.2015 14:57

Jesteśmy fankami tej potrawy - dyniowa zupa kradnie serca wszystkich!

Przepis na zupę dyniową

fot. serwis prasowy Cykoria

Składniki na 4 porcje:

  • 1/4 dyni
  • 1 por
  • 2 cebule
  • 5 ziemniaków
  • 2 kostki bulionu
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz cayenne do smaku
  • garść pestek z dyni, kilka listków bazylii lub natki pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania zupy:

1. Dynię obierz ze skóry i pokrój w kosteczkę.
2. Gotuj w wodzie pod przykryciem przez ok. 15-20 minut.
3. W osobnym garnku gotuj 4-5 małych ziemnaków.
4. Przygotuj bulion: w gorącej wodzie rozpuść kostki bulionowe i zagotuj.
5. W tym czasie pokrój pora i cebulę w talarki.
6. Posolone warzywa z dodatkiem pieprzu wrzuć na rozgrzaną patelnię z oliwą i smaż przez ok. 10 minut na średnim ogniu.


7. Do malaksera przekładaj ugotowaną dynię oraz pora z cebulą.
8. Miksuj na gładką masę, stopniowo dodając bulion.
9. Po ugotowaniu ziemniaków, obierz je ze skórki i wrzuć do malaksera.
10. Całość ponownie zmiksuj.
11. Przypraw 2 szczyptami gałki muszkatołowej oraz pieprzem cayenne. Im więcej dodasz ziemniaków, tym gęstszy uzyskasz krem.
12. Gorącą zupę podaj w miseczkach. Dekoruj pestkami dyni oraz listkami bazylii lub natką pietruszki.

Na podstawie materiałów prasowych CYKORIA

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/21.11.2014 20:22
Kostki bulionowe??? sama chemia,a fe