Jajka ugotowane na twardo stanowią świetną przekąskę na przyjęcie. Wystarczy je przekroić, ułożyć na liściach sałaty, udekorować kleksem majonezu. Przystawka taka smakuje wszystkim i efektownie wygląda.
Jajka na twardo można podać również w wersji faszerowanej. Z jajek wydrąża się żółtka i nadziewa białka masą z warzyw, wędlin, a nawet ryb.
Kilka cennych rad dotyczących gotowania jajek znajdziecie w artykule: Jak gotować jajka?
Pamiętajmy, że serwując jajka na twardo, muszą one być bezwzględnie świeże. Do gotowania najlepiej używać jajek kilkudniowych, wówczas nie ma problemu z ich obieraniem, skorupka ładnie odchodzi od jajka i po obraniu ładnie wyglądają.
Jajka na twardo gotujemy przez około 8-10 minut od momentu zagotowania. Bezpośrednio po ugotowaniu wkładamy jajka do zimnej wody, dzięki czemu nie powstanie przy żółtku sina otoczka, która nadaje nie tylko nieprzyjemny wygląda, ale i zapach.
A poniżej znajdziecie kilka ciekawych pomysłów na przystawki z jajek.
Jajka nadziewane rybą
Jajka faszerowane wędzonym łososiem
Składniki:
-
łosoś wędzony 15 dag
- jajka 6 sztuk
- majonez 4 łyżki
- sól
- pieprz ziołowy
- liście sałaty 6 sztuk
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy, przekroić na połówki. Wyciągnąć żółtka, zmiksować z 10 dag łososia oraz majonezem, doprawić do smaku. Napełnić farszem połówki jajek. Resztę 5 dag łososia drobniutko pokroić i położyć na każdej połówce jajka. Podawać na liściach sałaty.
Jajka faszerowane makrelą wędzoną
Składniki:
- 5–6 jaj ugotowanych na twardo
- 10 dag wędzonej makreli
- 3–4 marynowane grzybki
- 1 łyżka majonezu
- 1,5 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
- kilka liści sałaty
- 1/2 kolorowej papryki
- po kilka rzodkiewek i gałązek natki pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Jaja obierz, przekrój wzdłuż na połowy, wyjmij żółtka. Rybę oczyść z ości. Do żółtek dodaj rybę, posiekane grzybki, część drobno pokrojonej papryki, majonez, łyżkę szczypiorku.
Przypraw do smaku i dokładnie wymieszaj. Białka napełnij masą, ułóż na półmisku, udekoruj pozostałymi warzywami.
Jajka faszerowane pastą z tuńczyka
Składniki:
- 6 jajek
- puszka tuńczyka w sosie własnym,
- 70 g majonezu,
- 4 małe ogórki korniszony,
- pieprz,
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Ugotować jajka na twardo, obrać i przekroić wzdłuż, wyciągając z nich żółtka. Odlać zalewę z puszki tuńczyka i zmiksować razem: tuńczyka, żółtka, ogórki. Popieprzyć otrzymaną pastę i zmieszać z majonezem. Za pomocą kuchennej strzykawki napełnić pastą jajka i udekorować natką pietruszki.
Jajka nadziewane warzywami
Jajka faszerowane rzeżuchą
Składniki:
- 6 jajek,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki śmietany,
- szczypiorek, rzeżucha,
- 2 niewielkie ogórki konserwowe,
- 4 rzodkiewki,
- 2 łyżeczki musztardy,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo. Ostrym nożem nie obrane jajka przekroić na połówki. Ze skorupek wyjąć białka i żółtka. Pokroić w drobną kostkę.
Szczypiorek, rzeżuchę, ogórki i rzodkiewki drobno posiekać. Wszystko wymieszać dodając śmietanę i 1 łyżkę masła oraz sól i pieprz do smaku. Masą napełnić skorupki.
Jajka nadziewane warzywami i fetą
Składniki:
- 6 jajek na twardo
- 1/2 op. fety
- cebula czerwona
- 4 korniszony
- papryka czerwona
- szczypiorek
- oliwa
- sól, pieprz kolorowy
- majonez
Sposób przygotowania:
Ugotowane jajka obieramy przekrawamy i wyciągamy żółtka. Żółtka miksujemy razem z fetą, dodajemy posiekany szczypiorek, drobno pokrojone ogórki i paprykę. Wszystko mieszamy kropimy oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem i nakładamy do jajek. Ozdabiamy majonezem.
Jajka nadziewane sałatką jarzynową
Składniki:
- 6 jajek
- 1 kiszony ogórek
- marchewka
- 1/2 pietruszki
- 1 duży ziemniak
- 4 łyżki groszku konserwowego
- majonez
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, każde rozciąć wzdłuż na połowę, z rozciętych połówek wyjąć żółtka. Groszek osączyć z zalewy.
Ugotowane warzywa, ogórek, por i żółtka pokroić w drobną kostkę, dodać groszek, wymieszać z majonezem, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Farszem wypełnić połówki białek, ułożyć na półmisku, wierzch jajek udekorować rzeżuchą lub koperkiem.
Jajka nadziewane wędlinami
Jajka nadziewane szynką drobiową
Składniki:
- 6 jajek
- 10 dkg szynki drobiowej
- majonez
- łyżka musztardy
- szczypiorek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ugotowane jajka przekroić wzdłuż na pól, wyjąć żółtka i rozetrzeć z majonezem. Bardzo drobno posiekać wędlinę, dodać do utartych żółtek. Dodać posiekany szczypiorek, doprawić do smaku sola, pieprzem, musztardą, dobrze utrzeć. Napełnić białka, udekorować.
Jajka nadziewane wędzonym kurczakiem
Składniki:
- 4 jajka na twardo
- kawałek wędzonego kurczaka
- ogórek konserwowy
- szczypiorek
- 2 łyżeczki majonezu
- sól, czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka przecinamy na połówki, wyciągamy żółtka i ucieramy z majonezem, pokrojonym kurczakiem, drobno pokrojonym ogórkiem i posiekanym szczypiorkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jajka. Dekorujemy dowolnie.
Jajka nadziewane parówką
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- parówka
- papryka konserwowa
- majonez
- musztarda
- rzeżucha
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, każde rozciąć wzdłuż na połowę, z rozciętych połówek wyjąć żółtka.
Drobno pokrojoną parówkę utrzeć z żółtkami, posiekaną rzeżuchą, łyżeczką musztardy i 2 łyżkami majonezu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nadziewamy białka, układamy na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, przybieramy papryką, porcją majonezu, posypujemy rzeżuchą.