Pieczone gęsie udka

Listopad to pora na gęsinę! Zobaczcie jak upiec gęsie udka! To pyszne, odświętne danie!
/ 30.10.2014 15:37

W listopadzie zajadamy się pyszną gęsiną - to mięso jest stanowczo niedoceniane! Warto przypomnieć sobie o jego niepowtarzalnych walorach smakowych.

Pieczone gęsie udka

fot. Fotolia

Składniki na 2 porcje:

  • 2 gęsie udka
  • sól
  • pieprz
  • suszony tymianek
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • ząbek czosnku
  • estragon
  • suszona bazylia

Sposób przygotowania gęsich udek:

1. Mięso posyp przyprawami.
2. Czosnek drobno posiekaj i dodaj do mięsa.
3. Włóż do naczynia żaroodpornego (wybierz model, który ma pokrywkę). Na dno naczynia wlej sok.
4. Piecz przez dwie godziny w piekarniku nagrzanym do 140 stopni C.
5. Najlepiej podawać z ziemniakami.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)