Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 70 dag wieprzowiny
- 30 dag cielęciny lub mięsa drobiowego
- cebula
- marchewka
- listek laurowy
- po 4-5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- 40 dag drobiowych wątróbek
- łyżka masła
- ząbek czosnku
- 3 jajka
- 2-3 łyżki tartej bułki
- kieliszek koniaku
- 3/4 szklanki mrożonej lub suszonej żurawiny
- 2 łyżki smalcu
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pasztet z żurawiną!
- Mięso opłucz, ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem cebuli, marchewki, listka laurowego, ziela i pieprzu.
- Wystudź, pokrój na kawałki.
- Wątróbkę opłucz, usmaż na maśle.
- Przepuść przez maszynkę razem z mięsem, cebulą, marchewką i czosnkiem.
- Otrzymaną masę wymieszaj z jajkami, tartą bułką i koniakiem, dopraw do smaku.
- Połącz z żurawiną.
- Wąską podłużną formę natłuść smalcem.
- Przełóż do niej masę, lekko ubij.
- Formę wstaw do większego naczynia z wodą.
- Pasztet piecz około 1,5 godziny w piekarniku o temperaturze 180-190°C.