Papara

Papara - kuchnia turecka.
Przepis na paparę, czyli doskonały turecki obiad.
/ 02.03.2012 15:12
Papara - kuchnia turecka.

Składniki:

  • 100 g mielonego mięsa – powinno być wołowe, ale można zastąpić mieloną wieprzowiną, mięsem drobiowym, lub dowolnym rodzajem.
  • 1 większa bułka, lub 2 – 3 kromki jasnego pieczywa, najlepiej trochę czerstwego;
  • 1 mała cebula, posiekana;
  • 1 – 2 rozdrobnione ząbki czosnku;
  • 2 średnie pomidory (obrać ze skórek i usunąć gniazda nasienne);
  • 1 łyżka (15ml) koncentratu pomidorowego;
  • 1 jajko ugotowane na twardo;
  • sól, pieprz do smaku;
  • ½ + ½ łyżki oliwy z oliwek, oleju, lub masła;

Składniki Sosu Paprykowego:

  • 1 ½ łyżki masła (1 łyżka = 15ml);
  • ½ łyżeczki łagodnej papryki w proszku (1łyżeczka = 5ml);
  • szczypta ostrej papryki (opcjonalne);

Składniki Sosu Jogurtowego:

  • ½ szklanka naturalnego jogurtu o temperaturze pokojowej (1 szklanka = 250ml);
  • 1 – 2 ząbki czosnku;
  • szczypta soli;

Sposób przygotowania:

I. Przygotować sos jogurtowy: - Czosnek posiekać bardzo drobno wraz ze szczyptą soli, dodać do jogurtu i wymieszać;
II. Przygotować grzanki - te można przygotować nawet kilka godzin wcześniej: Pieczywo pokroić w 2 – 3 cm kostkę; następnie umieścić na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni C - dolna i górna grzałka, jeśli to możliwe) na około 15 minut; Dla polepszenia smaku przed pieczeniem można je skropić ½ łyżki oliwy z oliwek, lub roztopionym masłem; Inną opcją jest prażenie grzanek na patelni, z dodatkiem tłuszczu, lub bez; Ogień powinien być raczej mały i trzeba pamiętać o odwracaniu grzanek od czasu do czasu, aż uzyskamy rumiany kolor na przynajmniej 2 stronach;
III. Przygotować mięso: - Na patelni na średnim ogniu rozgrzać ½ łyżki oliwy, masła, lub oleju; dodać mielone mięso, cebulę, czosnek, szczyptę soli i pieprzu; mieszając smażyć około 5 minut. Następnie dodać pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszać i smażyć kolejne 3 – 4 minuty. Ważne jest, aby nadmiernie nie redukować powstałego sosu. Nie może on jednak być zbyt wodnisty, gdyż wtedy nie skomponuje się prawidłowo z resztą składników.

Serwowanie dania.
- Grzanki ułożyć na talerzu, polać sosem jogurtowym, a następnie sosem mięsnym;
- Na mniejszej patelni roztopić masło, dodać paprykę, a także opcjonalną ostrą paprykę i wymieszać. Gdy tylko masło zacznie się pienić polać nim przygotowane na talerzu danie, dodać ugotowane jajko.

Autor: Jacek S.

Zobacz także: Co można spotkać w tureckiej kuchni?

Redakcja poleca

REKLAMA