Specjalistami od śliwek są Chińczycy – na ich targach owocowych znaleźć można zatrzęsienie odmian, we wszystkich kolorach i rozmiarach.
Suszone, najlepsze dla organizmu, z punktu widzenia wartości odżywczych, kupić na Dalekim Wschodzie można w takich wariantach jak solone, pikantne, z żeń-szeniem, kremowe. Azjatyckie narody lubują się też w piklowanych śliwkach, które je się potem np. w kulkach ryżowych.
Wróćmy jednak do naszych rodzimych sadów – renklody, mirabelki, czy wreszcie ulubione węgierki to świetne źródło witaminy A, C, wapnia, magnezu, żelaza, potasu i błonnika. Pomagają w wypróżnianiu i regulują przemianę materii, nadają się perfekcyjnie na domowe powidła, które można przyrządzić bez dodatku cukru (smażąc owoce kilka dni) i całą zimę rozkoszować się śliwkowym dobrodziejstwem.
W naszych przepisach dziś nieco awangardy – zamiast placków i knedli, proponujemy słodki śliwkowy chleb, idealny na pikniki i podróże, oraz mięsne danie obiadowe z towarzystwem szlachetnej śliwki.
Słodki chleb śliwkowy
Składniki:
- 1 szkl. oleju,
- 3 jaja,
- 250 g powideł,
- 1 ½ szkl. cukru,
- 2 szkl. mąki,
- 1 przyprawa do piernika,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki sody,
- 1 szkl. siekanych orzechów.
Wykonanie:
Jaja ubić z cukrem, dolać olej, powidła i wymieszać mikserem. Dosypać sypkie produkty, wymieszać, na końcu delikatnie dodać orzechy. Piec w natłuszczonej blasze w temp. 170 stopni 1 godzinę. Jeśli patyczek po wyjęciu nadal będzie mokry, pozostawić w piecu jeszcze 15-20 minut.
Pierś z kurczaka ze śliwkową salsą
Składniki:
- 1 ½ szkl. wody,
- 1 szkl. surowego ryżu,
- 350 g wypestkowanych węgierek,
- ½ czerwonej cebuli,
- 3 ostre papryczki,
- 3 łyżki świeżej kolendry (można zastąpić natką pietruszki),
- 1 łyżeczka cukru,
- dwie piersi z kurczaka,
- rozmaryn,
- sól, pieprz,
- olej.
Wykonanie:
Ryż ugotować i rozpulchnić widelcem. W misce zmieszać posiekane śliwki, cebulkę, papryczki, kolendrę, 2 łyżki oleju i cukier. Przykryć folią i wstawić na pół godziny do lodówki. Pierś z kurczaka pokroić na kawałki każdą, obsypać pieprzem, sola i rozmarynem i smażyć na oleju po minucie z każdej strony. Zredukować ogień i i smażyć jeszcze 5 minut. Podawać z ryżem i śliwkową salsą.