Jesień to pora roku, kiedy za oknem coraz częściej gości wiatr i deszcz. Podczas takiej aury nie możemy zapomnieć o odpowiedniej diecie zawierającej owoce i warzywa, które zapewnią nam dobre samopoczucie i uodpornią na jesienną zawieruchę.
Kiedy ze sklepów i straganów znikają letnie warzywa i owoce nie pozwól, aby zniknęły one również i z Twojego talerza. Warto, zatem pamiętać, aby w jadłospisie uwzględnić to co wpłynie na naszą odporność i dostarczy „pozytywnej energii” w pochmurne dni. Nieodzownym składnikiem takiej diety powinny być najwyższej jakości warzywa i owoce, które oferuje Ci Hortex.
Warzywa i owoce Hortex swoją doskonałą jakość i smak zawdzięczają zamrażaniu - najskuteczniejszej metodzie przechowywania, pozwalającej zachować właściwości świeżego produktu. Dzięki temu procesowi mrożone owoce i warzywa Hortex są cennym źródłem witamin dostępnym przez cały rok. Dlatego jesienna propozycja Hortex to zdrowe warzywa, wkomponowane w pyszne potrawy. Sięgnij zatem po warzywa Hortex i wyczaruj barwne menu dla siebie i Twoich bliskich.
W jesiennej ofercie Hortex znajdziesz: bób zielony, brokuły, brukselkę, buraczki puree, fasolkę szparagową ciętą, fasolkę szparagową żółtą całą, groszek zielony, kalafior, marchewkę mini, marchewkę w kostce, szpinak rozdrobniony, szpinak w liściach. Jeśli brak Ci pomysłu na pyszną potrawę, zajrzyj na naszą stronę internetową www.Hortex.pl. Smacznego!!!
Sałatka z brokuł, wędzonego drobiu, sera feta i migdałów
Receptura na 4 porcje
Mrożonki brokuły HORTEX 1 opakowanie
Oliwa z oliwek 6 łyżek
Migdały – płatki 120 g
Wędzony kurczak lub indyk b/k 320 g
Ser feta 320 g
Ocet winny biały 1 łyżeczka
Sól
Pieprz biały świeżo mielony
Przygotowanie brokuł i migdałów:
Płatki migdałów smażymy na suchej (bez tłuszczu) teflonowej patelni na złoty kolor. Musimy uważać aby płatki się nie spaliły dlatego należy cały czas mieszać drewnianą łopatką.
Brokuły HORTEX ( bez rozmrażania) smażymy nie rumieniąc na oliwie z oliwek przez około 5-6 minut. Pod koniec smażenia solimy i posypujemy pieprzem.
Przygotowanie sałatki:
Do szklanej miski przekładamy przestudzone brokuły, do których dodajemy ser feta pokrojony w grubą kostkę oraz kurczaki pokrojone w identyczną kostkę jak ser. Doprawiamy oliwą z oliwek i octem winnym oraz pieprzem. Po delikatnym wymieszaniu posypujemy zrumienionymi płatkami migdałowymi.
Zapiekane truskawki z sosem śliwkowym
Receptura na 4 porcje
Mrożonka truskawki bez szypułek HORTEX 1 opakowanie
Jajka 3 szt.
Śmietana słodka 30% 4 łyżki
Cukier puder 4 łyżki
Mrożonka śliwki bez pestek HORTEX ½ opakowania
Syrop klonowy 2 łyżki
Śliwowica 1 łyżka
Masło do smarowania foremek
Listki świeżej mięty
Przygotowanie truskawek:
Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dolewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Całość łączymy z truskawki bez szypułek HORTEX odsączonymi z nadmiaru soku powstałego podczas rozmrażania owoców. Tak przygotowane przekładamy do jedno-porcjowych naczyń żaroodpornych wysmarowanych masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C do momentu delikatnego zapieczenia i całkowitego ścięcia jajek.
Przygotowanie śliwek:
Rozmrożone śliwki bez pestek HORTEX mieszamy z syropem klonowym i śliwowicą. Podgrzewamy uważając aby owoce nie skarmelizowały.
Sposób podania:
Na plaski talerz układamy ciepłe śliwki na, które ustawiamy ciepłą zapiekankę z truskawek. Dekorujemy listkami świeżej mięty.