Wysyłanie dzieci czy małżonka do fast-foodów pozostawmy raczej jako niezdrową ostateczność. Zamiast zaś gotowych mrożonych pizzy czy frytek, które i tak wymagają dwudziestu minut czekania, wprawmy się raczej w praktycznej sztuce przyrządzania czegoś (smacznego obiadu) z niczego. Wystarczą rozważne zakupy raz na tydzień, aby mieć zawsze pod ręką produkty na szybkie zaradzenie głodowi nawet największych niejadków.
Wspaniałym przyjacielem każdej pani domu jest makaron – gotuje się szybko, zaś sos można sporządzić dosłownie w kilka minut. W sezonie wykorzystujemy wszelkie warzywa w połączeniu z serem i oliwą – ot, i danie gotowe!
Makaron z sosem ze świeżych pomidorów
0,5 kg świeżych pomidorów,
2 łyżki oliwy,
0,5 kg makaronu o wybranym kształcie,
starty żółty ser,
bazylia świeża lub suszona,
sól i pieprz
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W misce mieszamy posiekane pomidory z oliwą i przyprawami (można dodać także trochę surowej papryki czy fasolkę szparagową z puszki). Odcedzamy makaron i łączymy natychmiast z pomidorami. Talerze posypujemy obficie serem.
Inny pomysł to ryż, który możemy ugotować z wieczora lub kupić specjalny szybko gotujący się. Nie dość, że bardzo zdrowy, to jeszcze świetnie komponuje się z wszelkimi składnikami tworząc nieskończone kompozycje sałatkowe. Wystarczy zmieszać z tym, co mamy w lodówce i kilkoma łyżkami oliwy lub jogurtu naturalnego.
Ryżowa sałatka Tex Mex
2 szkl. ugotowanego brązowego ryżu,
1 łyżka oliwy z oliwek,
½ szkl. czerwonej fasoli z puszki,
1 czerwona papryka,
sól, pieprz,
odrobina soku z cytryny,
łyżeczka estragonu,
ewentualnie ugotowana pierś z kurczaka (jeśli została z obiadu).
Śródziemnomorska sałatka ryżowa
2 szkl. ugotowanego brązowego ryżu,
1 łyżka oliwy z oliwek,
½ posiekanego zielonego ogórka,
1 szkl. posiekanych pomidorów,
1/3 szkl. pokruszonej fety,
sól, pieprz,
odrobina soku z cytryny,
1 łyżka posiekanej naci pietruszki,
opcjonalnie puszka tuńczyka w oleju
Indyjska sałatka ryżowa
2 szkl. ugotowanego brązowego ryżu,
1 łyżka oliwy z oliwek,
½ szkl. rodzynek namoczonych we wrzątku,
½ łyżeczki curry,
¼ szkl. posiekanych orzechów cashew,
1 szkl. ciemnych winogron pokrojonych na połówki,
1 szkl. białej fasoli z puszki,
nieco miodu do smaku,
sól i pieprz
Agata Chabierska