Naleśniki to jedno z najbardziej popularnych dań, chcętnie zjadanych zwłaszcza przez najmłodszych. Ale jeżeli znudziły wam się naleśniki w wersji klasycznej, wypróbujcie koniecznie naleśnikowych tortów. Naleśniki przekładane rożnymi farszami będą nie tylko smaczne, ale także bardzo efektowne.
Torty naleśnikowe można przygotować na wiele sposobów, na słodko, pikantnie. W zależności od wykorzystanych składników mogą stanowić zwykły codzienny posiłek, albo być ozdobą wytwornego przyjęcia. Na następnych stronach znajdziecie przepisy na naleśnikowe torty z warzywami, mięsem i na słodko. Będą nie tylko wybornie smakować, ale także cieszyć oko nietuzinkowym wyglądem. A poniżej przepis na klasyczne ciasto naleśnikowe:
Ciasto naleśnikowe
Składniki:
- 3/4 szklanki przesianej mąki pszennej,
- 2 jaja,
- 1,5 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki wody,
- szczypta soli,
- łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki miksujemy, ciasto nie powinno mieć grudek. Patelnię silnie rozgrzewamy z odrobiną oleju, łyżką wazową wlewamy ciasto i rozprowadzamy kolistym ruchem po całej patelni. Smażymy na niezbyt silnym ogniu. Gdy ciasto lekko się zrumieni, odwracamy naleśnik na drugą stronę.
Kilka praktycznych wskazówek dotyczących przygotowania ciasta naleśnikowego i smażenia naleśników znajdziesz w artykule: Sposoby na smaczne i udane naleśniki
Torty naleśnikowe z warzywami
Tort naleśnikowy ze szpinakiem i serem feta
Składniki:
- ok. 10 naleśników
- 500 g mrożonego szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- 200 g sera feta
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- mleko
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Szpinak rozmrozić w rondelku na małym ogniu. Gdy woda wyparuje dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz. Fetę kroimy w kostkę. Przygotowujemy sos beszamelowy: masło rozpuszczamy w rondlu, dodajemy mąkę i szybko mieszamy do połączenia się składników. Wlewamy zimne mleko, mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Naczynie żaroodporne lub tortownicę smarujemy masłem, układamy naleśnik, smarujemy szpinakiem, posypujemy fetą, nakładamy następny i powtarzamy czynność, aż do wyczerpania składników. Zalewamy beszamelem i zapiekamy w 180 stopniach przez około 20 minut.
Tort naleśnikowy z kapustą
Składniki:
- ok. 10 naleśników
- 800 g białej kapusty
- 60 g suszonych grzybów
- 600 g cebuli
- 200 ml śmietanki
- łyżeczka mąki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Grzyby płuczemy, moczymy przez 30 minut w 400 ml wody, gotujemy na małym ogniu przez 45 minut. Odcedzamy, siekamy, a wywar przecedzamy. Cebule kroimy w drobną kostkę i rumienimy na maśle. Kapustę zalewamy wrzątkiem, gotujemy z dodatkiem soli do momentu, aż woda zawrze. Odcedzamy, siekamy, dodajemy połowę cebuli, dusimy 30 min. na małym ogniu. Następnie dodajemy połowę grzybów i połowę wywaru z grzybów. Dusimy do momentu, aż płyn wyparuje. Pozostałą cebulę i grzyby zalewamy pozostałym wywarem i gotujemy 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Dodajemy mąkę wymieszana ze śmietaną, gotujemy mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smak solą i pieprzem.
Tortownicę wykładamy folią aluminiową układamy pierwszy naleśnik, smarujemy go farszem, lekko przyciskamy następnym i tak do wyczerpania farszu. Ostatni naleśnik polewamy sosem grzybowym. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.
Torty naleśnikowe z mięsem
Tort naleśnikowy z mielonym mięsem
Składniki:
- ok. 10 naleśników
- 1/2 kg mięsa mielonego,
- 40 dag pieczarek,
- 2 cebule,
- 1/2 papryki czerwonej,
- 1/2 papryki żółtej
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 4 łyżki keczupu,
- 40 dag żółtego sera
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra.
Sposób przygotowania:
Mięso podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu, rozdrabniając je widelcem. Dodać pokrojone w kostkę cebule i razem podsmażać. Papryki i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Dodać do mięsa i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu. Gdy warzywa będą miękkie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier i keczup. Całość doprawić solą pieprzem i papryką. Zdjąć z ognia. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Naczynie żaroodporne lub tortownicę posmarować delikatnie olejem, a następnie układać kolejno naleśniki posmarowane warstwą farszu i posypane lekko serem. Całość posypać serem i zapiekać w piekarniku przez ok.15 min w temperaturze 180 st. Po upieczeniu polać keczupem.
Tort naleśnikowy z kurczakiem
Składniki:
- ok. 10 naleśników
- 2 piersi z kurczaka
- puszka pomidorów w kawałkach
- 2 cebule
- 40 dag sera zółtego
- sól, pieprz, papryka słodka, chilli
- olej
- 1/2 szklanki bulionu
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w kostkę podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju. Dodać pokrojone w kostkę cebule i razem podsmażać. Podlać bulionem i dusić przez 15 minut. Następnie dodać pomidory i przyprawy. Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Naczynie żaroodporne lub tortownicę posmarować delikatnie olejem, a następnie układać kolejno naleśniki posmarowane warstwą farszu i posypane lekko serem. Całość posypać serem i zapiekać w piekarniku przez ok.15 min w temperaturze 180 st.
Torty naleśnikowe na słodko
Naleśnikowy tort czekoladowy
Składniki:
- ok. 10 naleśników
- 200 g serka mascarpone
- łyżka cukru pudru
- krem czekoladowy
- wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Pierwszy naleśnik smarujemy kremem czekoladowy, przykrywamy drugim posmarowanym serkiem i tak na zmianę do wyczerpania składników. Ostatni naleśnik smarujemy czekoladą. Całość posypać wiórkami kokosowymi.
Tort naleśnikowy z truskawkami
Składniki:
- ok. 10 naleśników
- 1 kg g truskawek,
- 4 łyżki naturalnego jogurtu,
- 300 g sera homogenizowanego naturalnego,
- 6 łyżek cukru pudru
Sposób przygotowania:
Połowę truskawek zmiksować z 3 łyżkami cukru. Resztę truskawek pokroić na ćwiartki. Ser zmiksować z jogurtem i pozostałym cukrem.
Naleśniki przekładać serem i owocami. Polać owocowym przecierem.