Można być tradycjonalistą i pić szampana. Można też zaszaleć… w końcu to Sylwester! O północy zresztą i tak się nie obejdzie bez lampki pełnej szlachetnych bąbelków, ale impreza przed i po dwunastej powinna rozbrzmiewać smakiem wielu alkoholowych rozkoszy.
Generalnie królują wszystkie kolorowe, owocowe i efektowne drinki, które mają smakiem i wyglądem wtopić się w szaleństwo konfetti, brokatu i rozbawionych pań.
Szampan może zresztą być bazą wielu różnych drinków, które zachowują tradycję, ale też inspirują. Do wzmocnienia musującego wina najczęściej wykorzystuje się takie klasyki jak run, Burbon i whisky - stąd już droga do szaleństwa jest bardzo krótka…
Karaibski toast
Składniki:
- ½ miarki rumu kokosowego,
- ½ miarki likieru bananowego,
- szampan
Wykonanie:
Wlać rum i likier do lampki, zalać szampanem i ozdobić plastrem pomarańczy.
Południowy Szampan
Składniki:
- ½ miarki Burbonu,
- szampan,
- orzechy pekan
Wykonanie:
Wlać Burbon do lampki, zalać szampanem, dorzucić do środka dwie połówki pekanów.
Irlandzki toast
Składniki:
- ½ miarki whisky,
- ½ miarki kremu miętowego,
- szampan
Wykonanie:
Wlać do lampki whisky i krem, zalać szampanem. Uwaga: ładny zielony kolor!
Wiśniowy Nowy Rok
Składniki:
- ½ miarki rumu waniliowego,
- ½ miarki rumu Black Cherry,
- szampan,
- wisienka
Wykonanie:
Wlać rum do lampki, zalać szampanem i dorzucić wisienkę.
Kto chce być bardziej imprezowy, może postawić na drinki z wódki albo poncz, który w okresie świątecznym robi zawsze dużą furorę. Do dekoracji wykorzystajmy jak najwięcej egzotycznych owoców dorzucając je do drinków, bądź przyozdabiając nimi szklanki.
Fioletowa krowa (duży dzban)
Składniki:
- Po 0,5 l lemoniady i napoju grejpfrutowego,
- 2 kwarty wody,
- 1 ½ szkl. cukru,
- wódka do smaku,
- lód
Wykonanie:
Zmieszać napoje w dzbanku, dolać wódki i dosypać lodu.
Różowe uszy słonia
Składniki:
- 0,5 l wódki,
- 2 butelki różowej lemoniady,
- 1 limonka,
- lód
Wykonanie:
Zmieszać składniki, limonkę wkroić w plasterkach
Ośli poncz
Składniki:
- 3 miarki soku pomarańczowego,
- 2 miarki imbirowego ale,
- 1 miarka soku ananasowego,
- 1 miarka rumu,
- ¼ miarki grenadyny
Wykonanie:
Zmieszać wszystko w misie i wkroić pomarańczę w plastrach.
Gdyby ktoś zastanawiał się, dlaczego te drinki mają wszystkie odzwierzęce nazwy, radzę poczekać na Sylwestrowy wieczór. Na pewno ktoś będzie potrafił to wyjaśnić.
Wreszcie, najciekawszym chyba, choć pracochłonnym pomysłem, które w Stanach cieszy się wielką popularnością, głównie ze względu na intensywność kieliszka, są żelatynowe drinki zwane Jellos. Kolorowe, egzotyczne i w nieziemskiej jak na alkohol konsystencji na pewno zrobią wielką karierę na przełomie 2009/2010. Na zdrowie!
Żelatynki (przepis na 28 porcji po 30 ml)
Składniki:
- 2 szkl. wrzątku,
- 170 g kolorowej galaretki,
- ¾ szkl. zimnej wody,
- 1 ¼ szkl. schłodzonej wódki
Wykonanie:
Zagotować wodę i zdjąć z ognia, dodać żelatyny i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać zimnej wody i wódki, rozlać do kieliszków i w każdym zatopić łyżeczkę lub wykałaczkę, aby było łatwiej wyjąć. Wstawić do lodówki ma 2-4 godziny. Można również rozlewać mieszankę do plastikowych kubeczków, które potem się obraca i wyjmuje zastygniętą alko-galaretkę.