Która z nas nie lubi wieczornych spotkań tylko i wyłącznie w damskim gronie? Babskie rozmowy odprężają po ciężkim tygodniu a czasem nawet mogą mieć wielką, zbawienną siłę.
Fot. Fotolia
Pogaduchy o modzie, urodzie i facetach kocha każda z nas. Bo kto lepiej zrozumie nasze problemy z partnerami, z dziećmi? Kto lepiej doradzi w modowo/urodowych dylematach? Kto lepiej pocieszy po większych i mniejszych porażkach? Prawdziwe przyjaciółki to skarb, więc zaproście je na babskie rozmowy do białego rana, przy lampce czerwonego wina i smacznym jedzeniu.
A ponieważ panie z reguły unikają wszelkich niezdrowych i tuczących "zagryzaczy", przedstawiamy kilka propozycji na pożywne i zdrowe przekąski.
Przed wami menu na babskie pogaduchy:
Tarta z mozzarellą, pomidorami i cukinią
Składniki:
- 250 gramów mąki
- 125 gramów zimnego masła
- 1/4 szklanki zimnej wody
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- mała cukinia
- 3 pomidory
- 3 kulki mozzarelli
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, bazylia
Sposób przygotowania:
Mąkę, masło, olej, wodę, sól zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy ją na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować, przenieść do formy na tartę (o średnicy ok.23 cm) i dokładnie docisnąć do dna i boków. Ciasto na dnie formy ponakłuwać widelcem. Spód piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni aż się zarumieni. Wyjąć z pieca i obniżyć temperaturę piekarnika do 180 stopni.
Cukinię obrać, pokroić w plastry. Podsmażyć na odrobinie oliwy, doprawić solą i pieprzem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki. Mozzarellę pokroić w plasterki.
Na upieczonym spodzie ułożyć na przemian pomidory, mozzarellę i cukinię. Włożyć do piekarnika i piec, aż mozzarella zacznie się topić.
Sałatka ala Cezar
Składniki:
- sałata lodowa
- pomidorki koktajlowe
- polędwica drobiowa
- żółty ser
- kukurydza w puszcze
- dip jogurtowy
- 3 kromki chleba tostwego
- oliwa
Sposób przygotowania:
Sałatę myjemy, rwiemy na kawałki, układamy na spodzie naczynia. Pomidorki kroimy na pół, szynkę w paseczki. Od kromek chleba odkrawamy skórkę. Środki kroimy na małe kawałeczki i smażymy na oliwie na złoty kolor. Na sałacie układamy pomidorki, szynkę, posypujemy kukurydzą i grzankami. Polewamy dipem. Wierzch sałatki posypujemy startym (ściągaczką) serem.
Koreczki
Składniki:
- ciemne i jasne winogrona,
- ser żółty pokrojony w kostkę
- ser pleśniowy
- czerwona papryka
- oliwki zielone
- pomidorki koktajlowe
- suszone pomidory
- mozzarella
Sposób przygotowania:
Na wykałaczkę nadziewać w dowolnej kolejności przygotowane składniki. Następnie w finezyjny sposób poukładać gotowe szaszłyki na paterze lub tacy.
Słone kruche babeczki
Składniki:
- opakowanie gotowych kruchych babeczek
- ser biały śmietankowy
- papryka słodka i ostra w proszku
- odrobina wina porto
- sól
- do dekoracji oliwki, orzechy włoskie, marynowane cebulki, suszone pomidory
Sposób przygotowania:
Ser rozgnieść dodać odrobinę wina, papryki w proszku, sól. Masę nakładać do babeczek, dekorować w dowolny sposób.
Zdjęcia w artykule: Depositphotos