Melon, z greckiego „melopepon” czyli miękkie jabłko, znany był już w starożytności. Pochodzenie nie jest znane, prawdopodobnie pochodzi z Afryki lub Azji. Jest warzywem, podobnie jak ogórek czy dynia.
Posiada smaczne, słodkie, przyjemnie pachnące owoce, jadane zwykle w stanie surowym. Jest kilka odmian melona jadalnego, najbardziej znana, to melon miodowy. Zawiera cukier (ale jest niskokaloryczny), karoteny, witaminy- B1, B2, B6, PP, E, C, A, związki mineralne, a zwłaszcza potas. Doskonale gasi pragnienie, ma właściwości moczopędne i przeczyszczające.
Francuscy uczeni odkryli, że zawarty w melonie enzymatyczny przeciwutleniacz - dysmutaza, zapobiega zachodzeniu zniszczeń w tkankach organizmu, a także redukuje stres i zmęczenie.
W kuchni włoskiej melon i szynka parmeńska, to klasyczne zestawienie i bardzo popularne danie, szybkie i łatwe do przygotowania, bo kiedy temperatura sięga 40 st. C wystarczy wyjąć schłodzony melon z lodówki, obrać ze skórki, wyjąć gniazdo nasienne, pokroić w ćwiartki i delektować się słodkim smakiem melona, który pięknie łączy się ze słona szynką i wokół unosi się cudowny aromat.
Dietetycy mówią, że ciągle jemy za mało warzyw i owoców. Melony można kupić w markecie o każdej porze roku, włączmy je do naszej diety. Dobrze komponują się z potrawami słodkimi, jak i wytrawnymi, oto kilka przepisów.
Sałatka z melonem i prosciutto
Składniki:
- 1 owoc granatu
- 1 główka kruchej sałaty
- 1 czerwona cebula
- 1/2 obranego melona,
- 8 plastrów szynki parmeńskiej
Sos
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka octu winnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki musztardy, pieprz
Wykonanie:
Granat przekroić na pół, z jednej części wycisnąć sok, z drugiej wyjąć nasiona. Sałatę umyć i osuszyć, cebulę pokroić na talarki, a melona w plastry. Zrobić sos, mieszając sok z granatów, pomarańczy i cytryny, ocet winny i oliwę z musztardą i pieprzem. Na talerzach ułożyć sałatę, melona, cebulę i nasiona granatu, polać sosem, na wierzch położyć plastry szynki parmeńskiej. Można posypać parmezanem.
Sałatka z melona, ogórka i bundza
Składniki:
- 200g sera bundz
- 1 świeży ogórek
- 1/3 melona
- łyżka posiekanej mięty
- łyżka listków tymianku
- sól, pieprz, sok z cytryny, oliwa
Wykonanie:
Ogórka, melona i ser pokroić w równą, niedużą kostkę. Doprawić ziołami, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą.
Sałatka z melona z melisą
Składniki:
- 1 duży melon miodowy
- 20-30 słodkich, ciemnych winogron
- 2 średnie gruszki
- 10-15 listków melisy
- 10-15 listków mięty
- pół cytryny
- oliwa z oliwek
- chilli, zielony pieprz
Wykonanie:
Melona obieramy ze skórki, wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Winogrona dzielimy na ćwiartki. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy do salaterki. Dodajemy posiekaną miętę i melisę. Skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy zielonym pieprzem i chilli, schładzamy w lodówce.
AL