Kurczak - to lubię !

Potrawy z drobiu są lekkostrawne i bogate w wartości odżywcze. Ich intrygujący smak i złocisty kolor z pewnością przypadną do gustu przybyłym na jesienne spotkanie gościom.
/ 18.04.2006 20:24

Nadejście jesieni sprawia, że towarzysko-rodzinne spotkania przy grillu trzeba będzie niebawem porzucić na rzecz posiłków w domowym zaciszu. Wszystkim gospodyniom polecamy potrawy z drobiu, których intrygujący smak i złocisty kolor z pewnością przypadną do gustu przybyłym na jesienne spotkanie gościom. Aromat czosnku może dodać spożywającym posiłek energii i letniego entuzjazmu. Naukowo udowodniono, że olejek eteryczny o zapachu czosnku pomaga aktywizować komórki ludzkiego organizmu.

Umiejętnie dodane do potraw z drobiu przyprawy - np. Vegeta Mix do kurczaka - pozwoli wydobyć z nich to, co najlepsze. Wówczas nawet niepozorny posiłek przekształcić się może w iście królewskie danie, które pobudzi apetyt domowników i przysporzy gospodyniom wielu pochwał. Soczyste mięso,odpowiednio doprawione i złocista, apetyczna skórka kurczaka zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Zrobione z drobiu zupy, sałatki, potrawki, udka i piersi stać się mogą niezastąpionym przysmakiem na każdym stole. Z pewnością przypadną do gustu również tym osobom, które preferują głównie lekkostrawne posiłki. Z drobiu wykonać można wiele potraw bogatych w składniki odżywcze, ale z niewielką ilością tłuszczu.

Kurczak - to lubię !

Aby mięso drobiowe miało chrupiącą skórkę, w czasie pieczenia można dodać do niego łyżeczkę miodu. Oprócz doskonałego smaku i aromatu potrawy z kurczaka posiadają też inne niezwykłe właściwości. Zawarty w Vegecie Mix do kurczaka czosnek już w starożytnym Egipcie uznawany był za afrodyzjak. Rzymianie poświęcili go bogini płodności Ceres i sporządzali z niego napój miłosny z dodatkiem odrobiny kolendry. W wielu starych książkach zielarskich można wyczytać, że dodatek czosnku leczy impotencję spowodowaną złymi czarami. Podobno spożywanie posiłków z dużą ilością czosnku ma działanie erotyczne.

Wszystkim gospodyniom, które cenią oryginalne walory smakowe potraw, polecamy przepis na kurczaka ze smakiem kwiczołów.

Kurczak ze smakiem kwiczołów

Składniki:

  • 1 kurczak cały (około 1,50 kg)
  • ziarna jałowca
  • 2 łyżki Vegety Mix do kurczaka
  • 150 ml oleju
  • 1 kg warzyw korzennych (marchewka, seler, pietruszka)
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Rozgnieciony jałowiec, Vegetę Mix do kurczaka połączyć z olejem i częścią startych na grubej tarce warzyw. Taką masą obłożyć kurczaka i odstawić na parę godzin. Pozostałymi warzywami wyłożyć dno naczynia, podlać je wodą z dodatkiem Vegety. Umieścić na nich naszego zamarynowanego kurczaka i piec w temp. 160 stopni Celsjusza, około 1 godziny. Podawać z ziemniaczkami z wody i pieczonymi warzywami.

Redakcja poleca

REKLAMA