Jeżeli ktoś zna tą pyszną potrawę, to z pewnością zagości ona na ich wielkanocnym stole. Tych, co o kuglu nie słyszeli, gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.
Kugel to tradycyjne żydowskie danie, ale znane jest również w kuchni polskiej i litewskiej. Na świątecznym stole najczęściej gości on w okolicach Przedborza, niemniej jednak potrawa ta znana jest w całym kraju, ale pod innymi nazwami i różnymi - bardziej lub mniej - urozmaiconymi wersjami.
Kugel najczęściej przyrządzany jest z żeberkami wieprzowymi (Żydzi przyrządzali go z mięsa z kaczki) i startymi ziemniakami.
Składniki potrzebne do przyrządzenia:
- 3 kg dużych ziemniaków
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 15 dag mąki
- 2 duże cebule
- 2 jajka
- sól, pieprz, papryka w proszku
- smalec
Sposób przyrządzenia:
Zetrzeć ziemniaki na tarce, zbyt dużą ilość wody odlać. Do ziemniaków dodać jajka, sól, pieprz i starte cebule. Wszystko dokładnie wymieszać. Żeberka poporcjować i podsmażyć na patelni. Następnie gorące wlać wraz z tłuszczem do masy ziemniaczanej. Dokładnie wymieszać i przelać do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Piec około 2 godzin w temperaturze 180 stopni, aż wierzch się zarumieni.
Warto od czasu do czasu skusić się na niskokaloryczne słodycze. Pozwolą one choć na chwilę zapomnieć o diecie, nie przybierając przy tym na wadze.
A wiecie jaką skarbnicą zdrowia jest drożdżówka? Zawiera witaminy z grupy B, które są niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego, łagodzą objawy stresu oraz wpływają na dobry nastrój. Poza tym pełno w niej sodu, potasu, zawiera magnez, wapń, fosfor, cynk, żelazo, miedź, mangan. Drożdżowe ciasto obniża poziom cholesterolu, poprawia pamięć i koncentrację. Tak więc - na zdrowie!
Fot. wikipedia.pl