Kuchnia francuska: Quiche

Quiche to obok tarty wielka specjalność kuchni francuskiej, a różnorodne możliwości dodatków do tego ciasta na słono sprawia, że łatwo się od niej uzależnić. Najlepiej quiche smakuje jesienią i zimą, gdyż wspaniale rozgrzewa, a podczas pieczenia w domu roznosi się bardzo smakowity zapach, tworząc przy okazji przytulną atmosferę domowego ogniska.
/ 09.10.2009 23:55

Quiche to obok tarty wielka specjalność kuchni francuskiej, a różnorodne możliwości dodatków do tego ciasta na słono sprawia, że łatwo się od niej uzależnić. Najlepiej quiche smakuje jesienią i zimą, gdyż wspaniale rozgrzewa, a podczas pieczenia w domu roznosi się bardzo smakowity zapach, tworząc przy okazji przytulną atmosferę domowego ogniska.

Placek ten jest jednak równie smaczny na zimno, gdy więc zostanie go trochę po obiedzie (o co niełatwo, bo jest przepyszny) z powodzeniem możesz go podać także na kolację bez podgrzewania.Kuchnia francuska: Quiche

Quiche to placek na słono, którego składnikami bazowymi są: jajka, śmietana i różnorodne dodatki, takie jak na przykład warzywa, boczek, szynka, zapiekane w cieście briseé.
Sama nazwa tego ciasta wywodzi się najprawdopodobniej od niemieckiego słowa „kuchen” (placek), bowiem quiche wywodzi się z regionu Francji położonego blisko granicy z Niemcami – Alzacji.
Najbardziej znaną quiche jest „Quiche Lorraine”, w której skład wchodzą jajka, boczek i ser szwajcarski o zdecydowanym i bardzo aromatycznym smaku.

Skuś się na ten francuski specjał i uciesz nim swoje podniebienie w chłodne, jesienne popołudnie. Możesz dowolnie wybierać wśród ulubionych warzyw jako dodatek do farszu, dodawać różne rodzaje żółtych serów, wędlin (boczek, szynka, kiełbasa, parówki) itd. Quiche zezwala na uruchomienie wyobraźni.

Bazowy przepis na ciasto briseé do wszystkich typów quiche
Składniki:

  • 100 g masła,
  • 200 g mąki,
  • 70 ml zimnej wody.

Wykonanie:
Pokroić masło w drobną kosteczkę. Mąkę wysypać na stolnicy, dodać kawałeczki masła i stopniowo dolewać wodę szybko i energicznie ugniatając ciasto. Gotowe ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 40 minut.
Po tym czasie wyjąć, rozwałkować i wyłożyć nim okrągłą foremkę wcześniej posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą lub mąką.

Quiche z warzywami i boczkiem
Składniki na farsz:

  • 100 g masła,
  • 1 marchewka,
  • 1 mała cebula,
  • 1 mały bakłażan,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • 200 ml świeżej śmietany,
  • 100 g startego parmezanu,
  • pół żółtej i pół czerwonej papryki,
  • 2 pory,
  • 1 cukinia,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • 2 jajka i 1 żółtko.

Wykonanie:
Przygotować ciasto briseé według przepisu powyżej.
Umyć i oczyścić wszystkie warzywa, a następnie pokroić je w drobną kosteczkę.
Cebulę i pory pokroić w cienkie talarki.
Na patelnię wlać oliwę z oliwy, rozgrzać i najpierw przysmażyć cebulę, a następnie dodać pozostałe warzywa, oprócz pora i poddusić je przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
W drugiej patelni stopić masło, dodać por i boczek pokrojony w kosteczkę i przysmażyć wszystko razem przez 5 minut.
Do miseczki wbić jajka i żółtko, wlać śmietanę, zamieszać, dodać starty parmezan, podduszone warzywa, boczek z porem, dodać sól, pieprz i odrobinę gałki muszkatołowej – zamieszać wszystko razem.
Tak przygotowany farsz wlać do okrągłej blaszki pokrytej ciastem briseé i piec przez około pół godziny w temperaturze 180 – 200°.

Redakcja poleca

REKLAMA