Kuchnia francuska: Krem Chantilly

, który w XVII wieku wykreował francuz François Vatel jest genialny w swej prostocie, a jednocześnie zachwyca konsystencją lekką jak chmurka i delikatnym smakiem.
/ 10.06.2010 07:38

Krem Chantilly, który w XVII wieku wykreował francuz François Vatel jest genialny w swej prostocie, a jednocześnie zachwyca konsystencją lekką jak chmurka i delikatnym smakiem.

Wydawać by się mogło, że do jego przygotowania potrzebne będą przyrządy z repertuaru mistrza cukiernika, skomplikowane maszyny miksujące czy nieosiągalne składniki. Gdy dowiadujemy się z jak banalnie prostych składników został przygotowany ten smaczny krem, zachwyt nim wzrasta jeszcze bardziej.

Ten sławny od lat kremowy deser powstaje ze słodkiej śmietanki z dodatkiem laski wanilii i cukru pudru w proporcji 5 (śmietanka) do 1 (cukier puder).

Składniki:

  • 250 ml świeżej śmietanki kremówki,
  • 1 laska wanilii,
  • 50 g cukru pudru.

Wykonanie:
Ostrym nożykiem przetnijcie laskę wanilii na pół na całej jej długości i wyłuszczcie z niej malutkie, czarne ziarenka.
Laskę wanilii i ziarenka wydobyte z jej środka przełóżcie do plastikowego pojemnika z hermetycznym zamknięciem, wlejcie do niego także śmietankę, szczelnie zamknijcie i włóżcie do lodówki na minimum dwie godziny. Im dłużej laska wanilii pozostanie w połączeniu ze śmietanką tym nabierze intensywniejszego aromatu. Jeśli nie lubicie czekać, lub nie macie wiele czasu do dyspozycji w przygotowaniu tego kremu laskę wanilii możecie zastąpić ekstraktem wanilii w proszku lub dodać do śmietanki kropelkę aromatu waniliowego. Osobiście polecam jednak wypróbowanie klasycznej wersji z laską wanilii jako aromat.

Po minimum dwóch godzinach odcedźcie śmietankę, tak aby nie zostało w niej żadne ziarenko wanilii. Przelejcie śmietankę do wysokiego naczynia i mikserem elektrycznym ubijcie ją na sztywno. Gdy śmietana będzie już dość dobrze ubita rozpocznijcie dodawanie cukru pudru w niewielkich ilościach – cały czas miksując.

Krem Chantilly jest gotowy do spożycia. Można podawać go solo, a także w akompaniamencie owoców sezonowych (truskawki, jagody, poziomki, maliny itp.). Krem ten może posłużyć także jako dodatek do ciast czy innych zimnych deserów na przykład lodów, budyniów, galaretek. Jest wiele możliwości wykorzystania tego pysznego kremu – wszystko zależy od waszej fantazji.

Redakcja poleca

REKLAMA