Choć niektórzy Polacy wciąż idą w zaparte i kurczowo trzymają się swoich kulinarnych uprzedzeń, wyznając zasadę: „Robali nie jadam!”, owoce morza coraz częściej goszczą na polskim stole. Wśród nich prym wiodą krewetki.
Mimo tego, że frutti di mare są przez sceptycznych Polaków wciąż odbierane jako pewnego rodzaju nowość, warto wiedzieć, że po raz pierwszy zagościły na polskim stole już za panowania Augusta III. Oczywiście mowa tutaj o stołach magnackich, gdzie owoce morza stały się modnym przysmakiem. Później swoje triumfy święciły w dwudziestoleciu międzywojennym, jednak po wojnie przestano je sprowadzać do Polski. Od kilkunastu lat znowu goszczą na polskich stołach i z roku na rok zyskują na popularności. Krewetki to najbardziej powszechne (i najtańsze) w Polsce owoce morza.
W krajach śródziemnomorskich, w których dokonuje się połowu krewetek, traktowane są jako proste pożywnie, najchętniej podawane są soute, jedynie w towarzystwie oliwy z oliwek, ziół czy skropione sokiem z cytryny. Im dalej od miejsca ich pochodzenia, tym bardziej wyrafinowane miejsce krewetek w rankingu rarytasów i... wyższa cena. Ponieważ w Bałtyku krewetki nie występują, na zakup świeżych możemy sobie pozwolić jedynie podczas urlopu w ciepłych krajach, na co dzień pozostaje nam korzystanie z supermarketowych zasobów mrożonek. Najpopularniejsze są krewetki koktajlowe (małe) i tygrysie (nieco większe).
Smaczne i zdrowe
Krewetki to doskonała baza zarówno do potrwa podawanych na gorąco, jak i na zimno. Nadają się do dań z makaronem, ryżem, zup, omletów, sałatek lub jako osobna przekąska, np. z sosem czosnkowym. Sposoby przyrządzania również są rozmaite. Krewetki można gotować na parze lub w wodzie z dodatkiem soku z cytryny i ziół (bazylii, oregano, estragonu, kolendry), smażyć na oliwie z oliwek z odrobiną posiekanego czosnku, dusić, zapiekać, grillować... Ilość potraw przyrządzonych z krewetek jest nieograniczona. Zawierają one również wiele cennych wartości odżywczych. Są doskonałym niskokalorycznym źródłem białka, ich mięso zawiera go do 19%, przy czym tłuszcz stanowi mniej niż 2%. Zawierają selen, miedź, magnez, potas i fosfor oraz witaminy z grupy B.
Pomysły na krewetki
Spaghetti z krewetkami i pietruszką
Krewetki mogą być podawane z makaronami na różne sposoby, jedne z najsmaczniejszych to krewetki w sosie śmietanowo-czosnkowym z pietruszką. Mrożone krewetki podsmażamy na oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku, dodajemy śmietanę, a na końcu natkę pietruszki. Całość należy przemieszać z ugotowanym makaronem spaghetti lub tagliatelle i jeszcze przez chwilę podsmażać na oliwie z oliwek.
Krewetkoburger
Krewetki mogą również stanowić dodatek do kanapek. Zamiast szynki czy kurczaka będą doskonałym urozmaiceniem w podawaniu pieczywa. Zaletą kanapek z krewetkami jest również to, że nie roztaczają one intensywnego zapachu ryby, jak np. kanapki z tuńczykiem. Niskokaloryczną wersją hamburgera może być zdrowy krewetkoburger. Zamiast kotleta do sałaty, ogórka, pomidorów i innych świeżych warzyw, dodajemy ugotowane lub usmażone krewetki.
Krewetkowe szaszłyki
Krewetkowe szaszłyki to niskokaloryczna alternatywa dla chipsów i paluszków, pasująca na przykład do piwa. To pomysł na przekąskę na zimno z krewetek to szaszłyki. Ugotowane lub usmażone krewetki nabijamy na szpikulce, może poprzekładać je np. grillowanymi bakłażanami lub cukinią, albo innymi warzywami według uznania. Do szaszłyków można podać sos czosnkowy lub sos aurora (majonez z dodatkiem przecieru pomidorowego i przypraw), albo podać tylko skropić sokiem z cytryny lub limonki.
To tylko kilka propozycji na przyrządzenie krewetek, jednak, jeśli przewertować książki kucharski i przeszukać Internet, znajdziemy całe mnóstwo ciekawych przepisów z różnych kuchni świata.
Polacy często odrzucają krewetki ze względu na ich wygląd. Wiele osób twierdzi, że frutti di mare im „wizualnie nie leżą”. Jest to jednak wyłącznie kwestia przełamania się. Niedaleko trzeba szukać przysmaków kuchni polskiej, które również, delikatnie mówiąc, nie należą do kulinarnych piękności, wystarczy wspomnieć chociażby flaki. Warto choć raz spróbować samodzielnie przygotować krewetki, może efekt tego kulinarnego eksperymentu nas zaskoczy i krewetki wpiszą się na stałe do naszego polskiego menu.