Krewetki królewskie - szaszłyki to potrawa nie tylko elegancka, ale również doskonała dla kobiet, gdyż nie zawiera dużo kalorii. Szaszłyki z krewetek królewskich podajemy ze specjalnym sosem oraz lekką sałatką.
KREWETKI KRÓLEWSKIE - SZASZŁYKI
Składniki:
- 1/2 kg bardzo dużych krewetek
- 1 słoik cebulki szalotki marynowanej
- 2 świeże czerwone papryki
- Vegeta Mix do ryb
-
Marynata:
- 100 ml oliwy
- 8 dużych zmiksowanych ząbków czosnku
Sos do krewetek:
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki pasty warzywnej Ajvar
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- kilka kropli sosu tabasco
- oliwa do smażenia
Sałatka:
- 2 pomidory
- 1 ogórek małosolny
- 1/2 cebuli białej
- natka pietruszki
- Vegeta Ziołowa
- olej
Krewetki marynować przez ok. 2 godziny. Następnie nadziewać je na patyki bambusowe, nadając im kształt podkówki z szalotką w środku. Krewetki na kijach bambusowych oddzielać od siebie kawałkami papryki. Całość posypać Vegetą Twist do ryb i piec na grillu. Upieczone krewetki posmarować przygotowanym sosem.
Sos. Podsmażyć cebulę z czosnkiem i dodać pozostałe składniki, dusić wszystko 3 minuty.
Sałatka: Pomidory i ogórek pokroić w plastry, cebulkę i natkę drobno posiekać, dodać dressing z Vegetą Ziołową.
Rada: Krewetki należy piec krótko-inaczej będą twarde.