Jak zrobić prawdziwego amerykańskiego burgera?

Najsłynniejsza kanapka świata. I choć cały świat podbił amerykański burger, głównie dzięki barom fast foodowym, to jednak potrawa ta wywozi się z Hamburga a dokładniej od befsztyka po hambursku, czyli kotleta z siekanej wołowiny wprowadzonego do kuchni amerykańskiej przez imigranta z Niemiec.
Jak zrobić prawdziwego amerykańskiego burgera? fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Najsłynniejsza kanapka świata. I choć cały świat podbił amerykański burger, głównie dzięki barom fast foodowym, to jednak potrawa ta wywozi się z Hamburga a dokładniej od befsztyka po hambursku, czyli kotleta z siekanej wołowiny wprowadzonego do kuchni amerykańskiej przez imigranta z Niemiec.

 

Hamburgera wymyślił w 1904 roku Fletcher Davis. Był on garncarzem i po raz pierwszy zaczął przyrządzać na grillu mielone kotlety na grzance z sałatą, musztardą i majonezem., które potem sprzedawał podczas wystaw garncarskich w Hamburgu. Gdy przeniósł się za ocean i został właścicielem baru w Teksasie jego potrawę zaczęto nazywać hamburger steak, czyli hamburski kotlet.

Podstawą jest oczywiście stek. Koniecznie z wołowiny, średnio wysmażony, mięso w środku powinno być różowe. Bułki powinny być lekko przypieczone,  a w środku sałata, pomidor, konserwowy ogórek i oczywiście sosy.

Składniki:

  • mielona wołowina
  • bułka hamburgerowa
  • sałata
  • pomidor
  • ogórek konserwowy
  • ketchup
  • musztarda
  • majonez
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso doprawić solą i pieprzem, wymieszać dokładnie. Uformować kule, a następnie zgnieć tak, by powstały płaskie placki. Piec na wysmarowanym masłem patelni około 5 minut na każdej stronie. Pod koniec pieczenia steków, położyć na patelnię połówki bułki i piec do momentu, aż będą chrupkie. Na podpieczonej połówce ułożyć liść sałaty, stek, plasterek pomidora, ogórka. Na koniec posmarować ketchupem, musztardą, majonezem i zamknąć hamburgera drugą połówką bułki.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (9)
/9 miesięcy temu
Ciekawe rzeczy ludzie piszą powielając wpisy np z wiki. Hamburger w obecnej postaci to patent amerykański i standard dla FF, jednak historia tego posiłku to już bliżej starożytnego Rzymu sięga, gdzie fast food uliczny z drive-through był na porządku dziennym. Rzymski hamburger to „isicia omentata” z książki kucharskiej Marka Gawiusza Apicjusza IV/V w. n. e.. Fastfood mieścił się na wózku dwukołowym gdzie był mini gril, można było zjeść chleb z zawartością np warzyw, ryb czy mięsa z grila. Historia niektórych dań jest zaskakująca np. makaron to chiński specjał przywieziony przez arabów do Europy.
/rok temu
Zdecyduj się, albo piszesz dopraw i zgnieć, albo doprawić i zgnieść. Tak trudno o poprawną polszczyznę?
/rok temu
Co to za przepis prawdziwego burgera nie smazy sie na oleju ani na masle bo to zmienia smak burgera wolowina zmielona musi byc i do wolowiny dodajemy 20% tłuszczu wolowego albo boczku wedzonego aby nie bylo takie suche i jak kazdy wie tłuszcz przenosi smak, i dopiero wtedy czujemy smak prawdziwej wolowiny . Wiele by tu pisac ...
POKAŻ KOMENTARZE (6)