Najsłynniejsza kanapka świata. I choć cały świat podbił amerykański burger, głównie dzięki barom fast foodowym, to jednak potrawa ta wywozi się z Hamburga a dokładniej od befsztyka po hambursku, czyli kotleta z siekanej wołowiny wprowadzonego do kuchni amerykańskiej przez imigranta z Niemiec.
Hamburgera wymyślił w 1904 roku Fletcher Davis. Był on garncarzem i po raz pierwszy zaczął przyrządzać na grillu mielone kotlety na grzance z sałatą, musztardą i majonezem., które potem sprzedawał podczas wystaw garncarskich w Hamburgu. Gdy przeniósł się za ocean i został właścicielem baru w Teksasie jego potrawę zaczęto nazywać hamburger steak, czyli hamburski kotlet.
Podstawą jest oczywiście stek. Koniecznie z wołowiny, średnio wysmażony, mięso w środku powinno być różowe. Bułki powinny być lekko przypieczone, a w środku sałata, pomidor, konserwowy ogórek i oczywiście sosy.
Składniki:
- mielona wołowina
- bułka hamburgerowa
- sałata
- pomidor
- ogórek konserwowy
- ketchup
- musztarda
- majonez
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso doprawić solą i pieprzem, wymieszać dokładnie. Uformować kule, a następnie zgnieć tak, by powstały płaskie placki. Piec na wysmarowanym masłem patelni około 5 minut na każdej stronie. Pod koniec pieczenia steków, położyć na patelnię połówki bułki i piec do momentu, aż będą chrupkie. Na podpieczonej połówce ułożyć liść sałaty, stek, plasterek pomidora, ogórka. Na koniec posmarować ketchupem, musztardą, majonezem i zamknąć hamburgera drugą połówką bułki.